Utsikt över Matlången från Kummelhöjden. Foto: Michael Johansson

Hela Järnsjöleden – två dagar med övernattning

Under 2019 byggdes sista etappen på Järnsjöleden i Storfors och under 2020 har den finslipats och fått ny sträckning på vissa delar.
Lördag den 4 juli invigs leden som går från Bjurbäckens slussar i norr ner till Hytte / Nässundet i Söder.

Sjösystemet mellan Karlskoga, Storfors och Filipstad binds samman av åar, grävda kanaler och slussar som var viktiga för järntransporterna förr i tiden. Järnsjöleden följer järnets väg på vattnet och en stor del av leden går sjönära eller med utsikt över de olika sjöarna.
Hela leden är drygt 28 kilometer och lämplig startpunkt är Bjurbäckens slussar där det finns parkering. Efter en liten bit på grusväg når du unika Lungälvsmossen där du tar dig över på en två kilometer lång spång. Efter mossen kommer en liten stigning innan du går ner mot Storlungen och följer stranden. Här finns en rastplats och TC. Efter vandringen i sjökanten väntar cirka 1500 meter mindre grusväg med fin utsikt över sjön. Framme i Lungsund kan du göra en avstickare till badplats och camping, där det även finns WC och kiosk. Här kan du sova över i stuga eller hotellrum.
Men du kan också fortsätta till Furuvik där det finns två små stugor samt en del av ett hus att hyra. Lätt kvällsmåltid och enkel frukost kan beställas och boende har tillgång till den fantastiska trädgården, badbrygga och kanot.

Efter en tyst och lugn natt i stuga eller rum väntar södra delen av leden med fin gammelskog och hissnade utsikt från Kummelhöjden där det finns några vackra rastplatser på berget eller på udden nedanför. Leden fortsätter längs Hyttsjön, där det också finns ett lämpligt fikaställe, innan den viker av in i skogen igen. Efter några hundra meter på grusväg passerar du en nybyggd bro och går de sista tre kilometrarna genom skogen ner mot södra Hytte.

INVIGNING
Lördag den 4 juli kl 10-14 sker invigning genom att Storfors kommun bjuder in till vandring på hela leden. På flera ställen finns vätskekontroller och även enklare förtäring. Alla som vandrar minst halva leden (14 km) deltar i utlottning av en timmes fotografering/filmning med drönare av 360Vision. Filma din vandringstur, ditt hus, en jubilar eller något annat. Bandet klipps vid Bjurbäckens slussar kl 14.
Information: Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson 0550-651 21.

Sträcka: 28 km
Information om boende:
Pensionat och Camping Lungsund 072-238 43 00, pensionatlungsund.se
Stugor i Furuvik, 073-081 02 72, villafuruvik.se
Rum med kök i Furuvik 073-639 72 75


Text & Foto: Eva Wiklund