Familjeföretaget Plantmarknaden i Lindesberg drivs idag av Marco Åkesson.

Blomsterdoft och humlesurr i Lindesberg

Med bredden som styrka lockar utflyktsmålet Plantmarknaden till ett besök i Lindesberg. Med såväl djurhage som alla trädgårdsväxter du kan tänka dig finns här något för både stora och små.

Humlorna surrar gott i förmiddagssolen på Plantmarknaden i Lindesberg. Luften fylls av blomsterdoft, och från djurhagen hörs ett stillsamt bräkande. Trots att det bara är strax efter öppning går många nyfikna och botaniserar längs raderna med växter, på respektfullt avstånd från varandra och utan trängsel i den rymliga trädgården.
Här finns allt för trädgården, men mest känt är man för sina växter. Marco Åkesson, som driver handelsträdgården, menar att intresset för trädgård och odling är stort. Många vill odla ätbart.
– Frukt, grönsaker, sättpotatis, bärbuskar, lök. Det har varit en uppåtgående trend i flera år, men märks extra tydligt i år, menar han. Därtill tycker han sig se att det är fler ”nybörjare” på odling än vanligt i år.

Under intervjun betjänas en lika strid som stadig ström kunder. Med van blick identifierar Marco plantorna i de skottkärrelika kundvagnarna, och med gott humör ger han råd om hur de olika växterna ska planteras och tipsar om lämplig jord. Han får frågor om allt från vilka blommor som passar i en balkonglåda till varför bladen på en gammal vinbärsbuske gulnat och svarar snabbt och initierat. Det märks att intresset för växter är starkt och kunskapen djup. Ibland verkar han vara lika mycket
rådgivare som trädgårdshandlare.

Plantmarknaden är ett familjeföretag som i nuvarande skepnad funnits sedan 1981, då sprunget ur en blomsteraffär med betydligt längre historia än så. Marco Åkesson tog själv över handelsträdgården efter sina föräldrar år 2000, och har i år alltså drivit den i 20 år. Erfarenheten är gedigen.
– Perenner och klängväxter går hela tiden, berättar Marco och tillägger att den stora styrkan man har är bredden och djupet i sortimentet.
Vi har mer än övriga aktörer menar han, och nämner som exempel att det finns över 200 sorters rosor. Marco ser också en ökande efterfrågan på växter som lockar bin, fjärilar och andra pollinerande insekter, och menar att det vid sidan av det ätbara är den stora trenden. Generellt menar han att sådant som syns i media får en ökad efterfrågan, och kanske är det så att uppmaningarna om att anlägga humlevänliga odlingar fått effekt.

Plantmarknaden i Lindesberg är lika mycket utflyktsmål som handelsträdgård, och Marco berättar att det är många som åker långt för att komma dit. Man vänder sig till hela familjen och för barnen finns en lek- och djurgård där man kan träffa både kaniner och getter. Vid vårt besök ligger getterna fridfullt och solar, de ger oss en nyfiken blick och tuggar sedan lugnt vidare på varsitt grässtrå.
Högsäsongen för Plantmarknaden i Lindesberg är framförallt maj och juni, men man öppnar för våren redan i mars och håller öppet ända fram till allhelgona. När vi lämnar har det hunnit bli middagstid.
Humlorna surrar ännu.

Text & foto: Nicklas Remmagård
Foto: Plantmarknaden