Lunnedets friluftsområde och den gamla Bergsmansgården har anor långt bakåt i tiden.

Stort utbud av aktiviteter i sommarpärlan Lunnedet

I Lunnedet strax norr om Karlskoga kan du både bada, vandra och campa. Eller för den delen avnjuta livemusik och en bit mat i sommarkvällen. Sommarpärlan vid Alkvettern erbjuder ett brett utbud av aktiviteter i grönskande friluftsmiljö.

Camilla Hammarbäck som driver Lunedets camping och café berättar att flera av sommarens planerade evenemang av uppenbara skäl fått ställas in, men att lördagsmyset på verandan och onsdagarnas musikunderhållning pågår som vanligt för sittande gäster, med undantaget att man för att undvika onödig trängsel inte serverar någon räkbuffé.
Det är den vanliga menyn som gäller även på onsdagar säger Camilla, och inflikar att det naturligtvis finns räkor att beställa.

I stället för countryfestivalen bjuder man in till en restaurangkväll med middagsshow där Don Redmon och Jay Smith agerar countrytrubadurer. Då även den planerade hyllningskonserten till Jerry Williams ställts in kommer man den 17 juli bjuda på Elvisafton med Flaming Stars och Billy Bremner.
Camilla tycker det har ett värde att kunna erbjuda lite livemusik under ordnade former med sittande gäster och behövligt avstånd mellan borden. Det är bra att kunna komma ut och se lite folk och ha något att göra, att kunna ta en räkmacka och en öl och tänka på annat för en kväll.
– Det är en styrka att vi har så stor uteservering säger hon. Samtidigt passar hon på att ge en eloge till gästerna som hon tycker skött sig bra med att hålla avstånd och respektera riktlinjerna. Det har fungerat
jättebra, menar hon.


Lunnedet är dock inte enbart evenemang, utan kan besökas för en
utflykt i det gröna eller andningspaus från vardagen närhelst andan faller på.
– Det har varit bra med folk, säger Camilla. Särskilt under storhelgerna när det varit fint väder.
Hon berättar att de lockar besökare från hela regionen, inklusive Örebro och Karlstad. Caféet har öppet som vanligt, och med 400 glest möblerade platser utomhus kan man ta en fika eller en matbit utan att sitta för tätt. Särskilt som det går att beställa mat och dryck via en app i stället för att stå i kö eller gå in och hämta sin beställning.

Det har varit gott om gäster även på campingen och Camilla tror att många mindre campingar kommer se en ökning i år då det är ett sätt att semestra utomhus, men också som en effekt av rekommendationerna att avstå längre resor. Många kanske ger sig ut mer spontant än att planera långt i förväg. På campingen finns också ett antal stugor att hyra, vilka som en extra säkerhetsåtgärd desinficeras efter varje gäst.

Camilla berättar vidare att minigolfen och vandringslederna är jättepopulära.
Hon upplever att det finns ett sug efter att vara utomhus, att kunna komma hemifrån. Området är naturskönt och i närheten finns sjöar, slussar och gästbryggor.
– Vi har haft mycket båtgäster, säger hon och nämner att det finns paddle-
boards, kanoter och aluminium-ekor att hyra.
Det finns många aktiviteter, men självklart kan du i Lunnedet också göra ingenting särskilt, ta en glass, njuta av fågelsången och bara vara. Du väljer själv.

Text & foto: Nicklas Remmagård

För mer info: www.lunedet.se