Gullspångs Handelsträdgård drivs av Kennet Vallgren med personal

Stort sortiment av sommarblommor i Gullspång

I mer än hundra år har Gullspångs Handelsträdgård försett sina kunder med blommor och andra växter. Under ett antal av de
åren har trädgården drivits av Kennet Vallgren med personal.
– I sommar har vi haft det i 40 år, berättar han.

Framförallt är man specialiserade på blommor där man erbjuder ett stort sortiment, är snabba på nyheter och har en del annorlunda sorter. Kennet lyfter bland annat fram magnolior som ett område där man satsar på lite udda varianter.
Även om många av kunderna finns i närområdet är det en stor andel som kommer utifrån, vissa långväga. Kennet berättar om ett par från Dalarna som kommit år efter år. Vid sidan av det stora sortimentet tror Kennet att kunderna tilltalas av att man erbjuder hög kvalitet till ett hyggligt pris.
För den som så önskar kan blommor levereras med bud, vilket är något man ser ett ökat intresse för. Inte minst nu med alla rekommendationer att undvika folksamlingar är det en viktig tjänst, då de som inte kan åka själva i stället kan få sina blommor via bud.
– Det har gått upp med minst 50%, om inte mer, säger Kennet.

Till Mors dag var det ett grymt sug efter blomsterbud berättar han. Just mors dag är årets bästa helg menar Kennet, därutöver är våren och sommaren de bästa månaderna. Även vid jul och allhelgona ser man toppar under året.
Just nu säljs mycket sommarblommor till trädgården, men även snittblommor samt floristtjänster och binderier såsom brudbuketter eller begravningsarrangemang är en stor del av verksamheten.
Trädgårdsintresset är stort, påpekar Kennet.
– Det bara ökar, säger han och menar att man sett ett rejält uppsving i år. Egenodlade grönsaker, frukt och bär finns stort intresse för, men också för äldre växter som nu kommer tillbaka. Han nämner gammeldags sorter av
pelargoner och petunior. Torparväxter, säger han.
Kennet lyfter även fram en ny petunia som heter Beauty Call som en spännande nyhet för året.
– Senaste vintern höll vi för första gången någonsin stängt i några veckor, men annars håller Gullspångs Handelsträdgård öppet året runt.
Framöver hoppas Kennet att någon vill ta över och driva trädgården vidare när han inom en inte alltför avlägsen framtid bestämmer sig för att gå i pension.
– Vi har bra personal och en välfungerande verksamhet, så för rätt person är det bara att dra igång från dag ett. Det vore kul om det lever kvar.

Text & foto: Nicklas Remmagård