Vid Hyttälven kan man bada i naturens egen bubblepool.

Leif tipsar om pärlorna

Leif Persson, som äger Badsta Camping och kanotcentral, hjälper ofta lyriska turister att hitta ensamheten, tystnaden och utrymmet i sjösystemen kring Storfors.
– Men i sommar har det redan börjat komma fler svenska turister, säger Leif, som spår att ”hemester” ökar stort.

Kanske blir 2020 den sommaren när allt fler upptäcker de sommarpärlor som finns i trakten där man bor?
Att ge sig ut i kanot i det sex mil långa sjösystemet är ett vardagsäventyr för både stora och små och Leif Persson kan tipsa om pärlorna.
Ända sedan 1994 har han ägnat varje sommarsäsong åt att förse turister med både kartor, utrustning och skjuts till olika paddelvatten i närområdet.
Det som finns att veta om rastplatser, fina ställen för bad eller bra lägen för camping, det vet Leif. Han känner de flesta kobbar och skär i systemet och njuter gärna själv på vattnet. Sin första kanot köpte han redan som 14-åring.
– Att få glida fram i en kanot helt ljudlöst är som en drog, det finns inget bättre.
De senaste åren har ett tiotal lägerplatser tillkommit i sjösystemet. Där finns både vindskydd och eldstäder.
– Vårt sjösystem är det finaste jag har paddlat i, men jag skjutsar också en del grupper till Svartälven där det är väldigt fint utbyggt med rastplatser, säger han.

Campinggården Badsta är navet när det gäller utkörning av kanoter och skjuts av besökare till kanotleder eller vandringsleder. Gården är också en liten oas för vandrare som gärna tar en paus under tak på den stora altanen. Här finns en enkel servering som är öppen alla dagar 08.00- 22.00 fram till den 22 augusti.
Den som bor över kan också beställa ett frukostpaket.
– Vi kan fixa enkla frukostingredienser till den som önskar, säger han.

Text & foto: Eva Wiklund

FAKTA: Hyr kanot, båt, stuga och utrustning. På Badsta Camping kan man hyra kanot, tält och annan utrustning. Man kan även få hjälp med kartor och skjuts till olika start- eller målplatser.
Det finns en rad olika kanotleder i systemet och ett tiotal lägerplatser som kan användas av vem som helst. På campingen kan man tälta eller parkera husbil eller husvagn, men här finns också boende i stugor, gästkök och duschanläggning.
Båt med 4 hk motor finns också att hyra.

Information: 070-683 43 33,
www.badsta.se