Fr. vänster: Frida Persson turism- och destinationsutvecklare, Tabita Nilsson Gustafsviks Herrgårds- café, Åsa Gillgren Gustafsviks Herrgårdscafé och Annalena Åkerstedt på Tant Anna.

Gustavsvik populärt utflyktsmål

Gustafsviks herrgårdspark i Kristinehamn bjuder på flera nyheter i år. Parken har fått både nya som nygamla entreprenörer. Vännerna Åsa Gillgren och Tabita Nilsson ansvarar i år för Gustafsviks trädgårds-
café. De har synts i parken tidigare i andra roller. Helt ny är däremot Annalena Åkerstedt som öppnar inredningsbutiken Tant Anna.

Åsa Gillgren var med om att starta besöksmålet Gustavsvik för två år sedan, då under namnet Nissebo trädgård. Hon drev köksträdgården där hon odlade och sålde grönsaker och plantor. Tabita kom till Gustavsvik förra sommaren då hon satt utanför den östra flygeln med sin symaskin och sitt företag Tabita J. I år har de två gått samman och driver herrgårdscaféet i den västra flygeln. Här kommer det att erbjudas lättare sommarluncher, smörgåsar, soppor och fika.
– Det kommer att finnas något att äta för alla, även för de som har speciella behov och allergier, berättar Åsa Gillgren.

Hon kommer också att fortsätta att ha Nissebo trädgård i herrgårdsparken men ska inte sälja grönsaker i år utan enbart förse caféet med råvaror.
Helt ny på området är Annalena Åkerstedt som tidigare drev barnbutiken Lilla Elefant inne i Kristinehamn. Nu satsar hon på en ny inredningsbutik i den östra flygeln. I butiken kommer det även att finnas en bildutställning med gamla bilder från Gustavsvik. Bilderna kommer från Kristinehamns bildarkiv och här går det att se hur området såg ut innan herrgården brann ner och hur människorna levde då. Annalena kommer också att satsa på en webbshop så att det finns möjlighet att handla ur sortimentet via nätet.
Alla barn bjuds på flera aktiviteter och det blir möjligt att låna krocketspel, tävla i hästskokastning plus flera andra utomhusspel. Nytt för i år är också två roliga trädjur för barnen att leka med.
De historiska skyltarna i området har uppdaterats och gjorts om. I parken kan besökarna följa skyltarna och läsa om personerna som bott på gården, i de olika byggnaderna och renoveringarna som gjorts. Tidigare fanns det åtta skyltar men nu har de utökats till tio stycken.

Text: Björn Hallin