Exklusiv utställning om Marilyn Monroe

För första gången i Sverige visas en exklusiv världsutställning, ”The untold story”, om Marilyn Monroe på Örebro Konserthus. Utställningen omfattar över 200 föremål från Monroes privata liv och karriär.

Föremålen är en del av Ted Stampfers privata samling som är den största i
sitt slag i världen. Här finns en kombination av kläder, accessoarer, vård- och skönhetsprodukter, rekvisita, personliga brev, dokumentklipp och fotografier.

Marilyn Monroe var en av 1900-talets mest fotograferade kvinnor. Utställningen visar dels den yttre makeovern av den naturliga brunetten, som med medveten användning av sin kropp blev en eftertraktad kvinna i världen.
Det demonstreras till exempel med lösögonfransarna i original, diverse behållare med smink, samt föremål och accessoarer som användes för att framhäva hennes hårstyling. Men även Marilyns favoritkläder presenteras, inklusive hennes vita capribyxor, som hon gärna kombinerade med en svart polotröja. Hon bar dem både i sitt privatliv såväl som vid viktiga fotograferingar. Fotografierna visar oss idag inte bara en tidlös skönhet, utan också en självsäker kvinna som alltid var medveten om sin egen karisma.

Text: Björn Hallin
(c) Ted Stampfer