Full fart hos Svedrins – ser ökande odlingsintresse

När nu trädgårdssäsongen drar igång på allvar är det fullt ös på Svedrins Trädgård.
– Vi ser ett ökande intresse för odling och trädgård, säger Kjell Svedrin medan han visar runt bland handelsträdgårdens tusentals blommor och andra plantor.

– Det är roligt att folk odlar, säger Kjell, och påpekar att de utöver växter och frön också tillhandahåller ett brett utbud av tillbehör. Allt som har med trädgård att göra, säger han.
Han framhåller också den jord från Emmaljunga som blandas enligt ett specialrecept och är densamma som används i yrkesodlingen. Det är en mycket bra jord menar han, och påpekar att det är viktigt med bra jord för att det ska växa bra.
– Det är som med mat och barn, inflikar Kerstin Dahlsberg och visar upp den efterfrågade pelargonen Calliope.
Hon berättar att den kallas kärlekspelargon då den togs fram till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

De understryker båda att det finns stora ytor i handelsträdgården och att swishbetalning är möjlig, vilket gör det möjligt att undvika trängsel och köer.
Därtill går det att ringa och beställa vad man vill ha, få det hopplockat av personalen och sedan komma och hämta det. Vi vill ge god service till våra kunder, menar Kjell.

Just i år ser de ett stort intresse för buskar och träd, särskilt fruktträd, vilket också är något de satsat lite extra på med ett stort och brett sortiment.
Vad som efterfrågas påverkas mycket av TV menar de, där program som Trädgårdstider och Mandelmanns gård ger inspiration och idéer. Överhuvudtaget tycker de sig se ett ökande intresse för trädgård och odling, inte minst för det ätbara, och menar att människor i dag gör sina trädgårdar till uterum. Utöver växter och plantor säljer de mycket trädgårdsdekorationer som skulpturer och lyktor.
– Och så glass till barnen förstås, ler de och visar upp den festliga trägris barnen kan rida på medan föräldrarna botaniserar i växthusen.

Text & foto: Nicklas Remmegård