Vandringsstart vid Bjurbäckens slusscafé

I sommar blir det Lars-Erik Wall med familj som driver Slusscaféet vid Bjurbäcken.
Under uppväxten har våra barn alltid varit med i olika verksamheter, så det här blir en familjesatsning, säger Lars-Erik, som slog upp portarna för helgöppet redan fredagen den 8 maj.
Caféet håller öppet varje dag och entusiastiska besökare har börjat komma.

Familjen har bland annat drivit café vid Mustadfors under tre år och i bagaget finns en rad olika satsningar i Sverige och även utomlands. Kontaktnätet är stort liksom entusiasmen inför årets gemensamma projekt.
– Det var en slump att vi såg en annons på Blocket, men vi föll verkligen för platsen. Vi ser det här som ett långsiktigt åtagande, säger Lars-Erik, som är den som kommer att ha huvudansvaret för caféet.
– Jag brukar gå upp i ottan för att hinna baka färska bakverk innan vi öppnar klockan 11.00, säger Lars-Erik som redan hunnit få positiv kritik.
– Vi känner oss väldigt välkomna. Folk älskar våra extra stora bullar, de olika pajerna och räkmackorna, säger han.

Förutom kaffebröd kommer det att finnas glass, räksmörgåsar i olika storlekar, baguetter, sallader och våfflor på menyn.
En nyhet för sommaren blir den uppdelade försäljningsytan. Det blir försäljning både inomhus och ute under tak. Detta för att undvika onödig trängsel. Dessutom kommer det att finnas fyra ”kaffestationer” som underlättar serveringen.
Förändringarna sker med anledning av läget med coronaviruset och Lars-Erik menar att det finns väldigt goda förutsättningar för att kunna hålla öppet.
– Vi har ju stor uteservering, ett tält och dessutom två rum inomhus för mindre sällskap om vädret inte skulle vara det bästa, säger han.

Familjen kommer från Dala-Järna, men under sommarsäsongen kommer de att bo i närheten av caféet.
– Jag gillar när det är fart och fläkt, men samtidigt avslappnat som det verkligen blir i en sådan här miljö, säger Lars-Erik, som ser fram emot att få samla familjen och jobba tillsammans under några sommarmånader.

Familjen önskar nya och gamla gäster välkomna till Bjurbäcken som man beskriver som en oas där besökarna inte bara kan fika. Här finns vandringleder, möjlighet att hyra kanot eller roddbåt och naturligtvis tillfälle att titta på när båtfolket slussar.
– På området finns också grillplatser och chans att ta ett dopp från bryggan. Vi har redan märkt att väldigt många vandrar Järnsjöleden eller Rövarleden härifrån, säger han.

På sikt vill Lars-Erik jobba för att området ska utvecklas. Redan i sommar kommer Föreningen Filipstads bergslagskanal att utöka antalet husbilsplatser och även bygga en ny avloppsanläggning. På sikt skulle Lars-Erik gärna se ett par husbåtar där man kan hyra in sig eller gäststugor, ”glamping” eller något liknande.
– Det vore roligt att kunna erbjuda övernattning i området också, men den här första sommaren får vi satsa på att få igång caféverksamheten, säger han.

Bjurbäckens slusscafé har öppet alla dagar fram till den 31 augusti kl 11.00-18.00.

Text & foto: Eva Wiklund