Janne Karlsson och Ann Axberg på Spongs bokhandel.

Nystart för anrik bokhandel

I början av april slog Ann Axberg och Janne Karlsson upp portarna till Spongs bokhandel, efter att ha tagit över driften av butiken när Akademibokhandeln valde att avveckla sin verksamhet i Karlskoga. Tillsammans med kunderna vill de nu bygga upp verksamheten.

Ann och Janne är båda mångåriga kollegor bakom bokhandelsdisken, mellan sig har de sammanlagt 77 års erfarenhet i butiken som startades redan för över 80 år sedan, och som funnits i hörnet på Bergsmansgatan i sextiotalet år. Nu står de för första gången på egna ben och har alltså tagit tillbaka det klassiska namnet Spongs.
– Vi har funderat på att ta över tidigare, och när nu tillfället dök upp kände vi att nu gör vi det, säger Ann.
Möjligheten att ta över butiken uppstod i höstas när Akademibokhandeln beslutade att lägga ner sin verksamhet i Karlskoga, och efter funderande och förhandlingar bestämde Janne och Ann sig för att satsa och rädda kvar den anrika bokhandeln.

För första gången på länge är butiken nu fristående och Ann Axberg framhåller fördelen med att få sköta sig själv och ta hem det som kunderna efterfrågar snarare än att vara styrda av centrala inköp och leverantörer. Hon betonar särskilt att kundernas önskemål är vad som kommer att styra och poängterar att det här är något som ska byggas upp tillsammans med dem. Hon och Janne kommer att lyssna på vad kunderna saknar utifrån vad som kan rymmas i en bok- och pappershandel och bygga upp sortiment och verksamhet utifrån det.
Ett exempel är att man kommer att satsa mer på kontorsmaterial igen, en verksamhet som de fick dra ner på under åren som Akademibokhandel, och Ann lyfter fram att många småföretag redan kommit med önskemål på sortiment, utbud och tjänster.
– Längre fram, när coronan passerat siktar vi även på att kunna dra igång med evenemang som författarträffar och bokkvällar.
Ann Axberg beskriver Karlskoga som en läsande stad, och berättar att de utöver böcker säljer mycket pussel och spel.

– Folk vill ha något att fördriva tiden med nu när de flesta sitter hemma, säger hon, och påpekar att många hittar sina presenter här.
Coronasituationen till trots tycker Ann att det än så länge rullar på sedan de tog över butiken, men betonar vikten av att det gäller att det handlas när tiderna är som de är. Där känner hon stödet från kunderna, och lyfter fram de presentkort kommunen och andra arbetsgivare delat ut till sina anställda som ett bra och viktigt initiativ för att lyfta den lokala handeln i en utmanande tid. Handeln i stort måste komma igång i hela stan, säger hon och påpekar att det nu mer än någonsin är viktigt att alla handlar lokalt.
– Det här kommer ta lite tid att bygga upp, säger hon. Vi och Karlskoga får hjälpas åt. Tillsammans.

Text & foto: Nicklas Remmegård