Patric Borg, centrumledare i Karlskoga.

Livet har delvis återvänt till centrum i Karlskoga

Det bara small till. Centrum blev folktomt i början av mars. De första två veckorna stod affärerna tomma. Få rörde sig ute och allt såg dystert ut. Men sedan dess har livet delvis återvänt. Tack vare insatser från företag, kommunen och privatpersoner har det sett ljusare ut den senaste tiden.

– Från en dag till en annan blev allt nattsvart. Mellan 60 och 80 procent av butikernas omsättning försvann. Det var som en osynlig fiende, säger Patric Borg, Marknadsplats Karlskoga.
I slutet av mars vände sedan utvecklingen. Det började röra sig mer folk ute på stan och fler kunder hittade in i butikerna.
– Det märks fortfarande att aktiviteterna är på en ganska låg nivå men det tycks som verksamheterna åtminstone kan hålla sig flytande, säger Patric.
Under slutet av förra månaden och fram till nu har stora insatser gjorts av företag och Karlskoga kommun genom att anställda fått presentkort som kan används för att handla i ortens butiker.
– Det här gynnar våra butiker och restauranger och ger pengar direkt till handeln, menar Patric.
Restaurangerna har satsat på hämtmat och hemkörning och det verkar ha gått över förväntan. Beställningarna har strömmat in och flera näringsställen har fått fler beställningar än de klarat av. Det i sin tur har lett till att utkörningen av beställningar har dämpats.
Förutom livsmedelsbutikerna och restaurangerna erbjuder även andra aktörer hemkörning av varor och de som vill handla, men inte bör gå in i butiken, kan få varorna packade och lämnade utanför affären.
– Efter ombyggnaden av centrum verkade allt så positivt men så kom den här pandemin och lade en våt filt över allt. Men jag tycker att vi klarat oss hyfsat i alla fall och vi ska ta oss igenom det här under sommaren och förhoppningsvis klarar vi oss till hösten. Men jag tror att det kommer att bli en omställning för många. Det gäller nog att försöka kliva ur boxen och tänka lite nytt. Annars är risken att man hamnar på efterkälken. Dessutom hoppas jag att folk börjar tänka efter lite och tar lärdom av vad vi går igenom just nu och att man värderar allt vi har på hemmaplan, avslutar Patric Borg.

Text: Björn Hallin
Foto: Nicklas Remmegård