Kristinehamns centrumledare Emelie Gustafsson.

Kristinehamnarna går samman och hjälper varandra

– Nu gäller det att handla lokalt så mycket det går och slå vakt om våra butiker, salonger, hotell och restauranger. Det känns som våra invånare gör sitt bästa och försöker ställa upp så mycket de kan, säger Kristinehamns centrumledare Emelie Gustafsson.

Precis som i övriga Sverige har den pågående pandemin med Coronavirus slagit hårt mot näringslivet i Kristinehamn. Från en dag till en annan tog det stopp och nu gör verksamheterna allt för att inte slå igen.
– Det är fint att se att folk går ihop och hjälper varandra och att man uppmanar varandra att stötta butikerna och näringsställena lokalt, säger Emelie.
Folk har börjat att äta lunch ute igen om än på behörigt avstånd från andra gäster. Många utnyttjar möjligheten att beställa hem hämtmat. Ölme Prästgård erbjuder hembakat bröd på fredagseftermiddagarna där levereransen sker hos Krukmakeri Hemjord, ett fint samarbete. Beställningarna kan göras på deras facebooksida och leveranserna betalas sedan med swish.
– Bageri Höghuset har en hemsida med take away på alla deras produkter, våra blomsterbutiker erbjuder hemkörning och vi jobbar dagligen på att hitta nya idéer som kan underlätta för näringslivet, säger Emelie.
Hon hoppas också att kristinehamnsborna fått sig en liten tankeställare och insett hur viktigt det är att handla lokalt och ha tillgång till lokala butiker och restauranger,
– Det här kan vara ett uppvaknande och många kanske ska fundera på hur de vill se på framtiden och utvecklingen i Kristinehamn. När vardagen blir som vanligt igen vill vi ha ett levande Kristinehamn och då behöver vi lite extra omtanke nu, säger Emelie.
Något hon också sett är att fler tar mer hand om varandra. Det märks bland annat i blomsteraffärerna då många köper blommor och skickar till nära och kära.

På sociala medier har Omtänksamma Kristinehamn ordnat flera tävlingar för att stötta den lokala handeln.
Just nu vill vi lyfta våra lokala hjältar därute och vi vill dela deras motivationer och sprida vidare.
Vi hade även sett fram emot vår Shoppingkväll i vår där vi brukar ha extraöppet med erbjudanden, nu kommer vi istället köra Shoppingvecka 23-30 april där alla som handlar får ta kort på sina kvitton till en poängjakt med vårt nya presentkort i potten. Vi tvingas ta nya vägar och försöker göra det bästa av det, avslutar Emelie.


Text: Björn Hallin