På COOP jobbar ett UF-företag med att packa varor och att köra ut i samhället. När transporterna blir längre hjälper Storfors församling till även där.

Kostnadsfri hemkörning av livsmedel i hela Storfors kommun för 70+

I Storfors får alla äldre, 70+, och de som befinner sig i en riskgrupp för coronaviruset få livsmedel hemkörda kostnadsfritt av Storfors församling.

Utkörningen möjliggörs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Sveriges kommuner och regioner, SKR, som har träffat en överenskommelse med fem av Sveriges största civilsamhällsorganisationer. I Storfors är det Svenska kyrkan som är den lokala organisationen.

Redan tidigare har både COOP och ICA i Storfors aviserat att man kan få hjälp med att plocka i kassar, men även att få varorna utkörda mot en avgift. Med hjälp av det nya avtalet öppnas alltså möjligheten att få varorna hemkörda utan kostnad.
Beställningen av varor görs precis som tidigare via respektive butik.

Varorna kommer att levereras hem till trappan kostnadsfritt oavsett var i kommunen man bor.

Den som inte har någon annan möjlighet att få hjälp med receptfria apoteksvaror kan även få hjälp med detta via Storfors församling. Prästen Karoline Gärdsvik är kontaktperson och nås under vardagar.
För receptbelagda apoteksvaror måste man försöka få hjälp av anhöriga eller vänner som kan hämta ut på Apotek Humlan i Storfors genom att ta med både legitimation från kunden och sig själv. Vid Apoteket Humlan kan man också ansluta sig för att få betala med faktura.

Den som är intresserad av ett hjälpa till som volontär kan alltid höra av sig till Karoline Gärdsvik.
– Just nu jobbar kyrkans personal med detta och i dagsläget hinner vi med, men det kan ju uppstå behov. Vi vet ju inte hur det utvecklar sig och hur länge den här hjälpen kommer att behövas, säger prästen Elsie Schwab Hollsten.
Kyrkans personal har nu beställt gula västar med tryck så att den som får hjälp lätt ska kunna identifiera vem som kommer.

FAKTA: De fem civilsamhällsorganisationer som jobbar på uppdrag av MSB och SKR är: Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset, Riks-
idrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner.

Text & foto: Eva Wiklund