”Blå huset” har återfått sin originalfärg.

Blå huset blir ett smycke igen

På Centralplan i Karlskoga ligger det som i folkmun kallas ”Blå huset”. Nu har huset återfått sin forna glans utvändigt och även insidan är förvandlad.
I byggnaden, som hyst både sparbank, bibliotek och arbetsförmedling, har fastighetsbolaget Amasten AB topprenoverat nya kontorslokaler.

Huset byggdes redan 1908 av Karlskoga Härads Sparbank och innehöll förutom banklokaler även lokaler för kommunal förvaltning och bostadslägenheter. 

Senare har huset bland annat använts som kommunkansli, socialkontor, bibliotek och arbetsförmedling. Huset har fyra våningar på framsidan, men fem från baksidan eftersom det ligger i en sluttning. Fasaderna är blå och delats av med horisontella lister. Hörnen är klädda med sten och de dekorativa portvalven och sockeln är av granit. Taket är täckt av falsad kopparplåt.

Runt 4000 kvadratmeter rymmer det pampiga huset och när renoveringen är klar flyttar bland andra en tandläkarpraktik och Sveaskog in som hyresgäster. Men det finns en del plats över.
– Vi renoverar utifrån nya hyresgästers önskemål och vi kommer att ha ungefär 650 kvadratmeter kvar att erbjuda. Det här är ett riktigt attraktivt läge med toppklass, säger Jonas Vimnäs från Amasten AB.

”Det har varit väldigt roligt att få återskapa den här vackra byggnaden”,
säger Jonas Vimnäs från Amasten.

De två nedersta planen har fått nya installationer och nya ytskikt och utsidan har renoverats av företaget Mur & Puts från Örebro. Man har velat återskapa den tidigare färgen och efter fyra provmålningar i samverkan med byggnadsvårdskunniga och Karlskoga kommun hittade man precis rätt. Färgen är specialbeställd från Tyskland och det tog drygt fyra veckor att få huset målat utvändigt. Amasten har investerat runt 15 miljoner kronor i hela renoveringen och Boman & Svan har ansvarat för totalentreprenaden med cirka 15 snickare, målare, installatörer och projektledare som jobbat under nio månaders tid.

– Det känns jätteroligt att fått jobba med det här projektet. Huset är ju ett smycke i centrum och syns väl från E18, säger Jonas, som fått många positiva reaktioner på att den historiska byggnaden bevaras och får ett rejält ansiktslyft.
– Folk är glada att huset blir vackert igen. Många har ju en relation till bygganden som bland annat varit sparbank under många år. Bankvalven finns fortfarande kvar i källaren, berättar han. 

Jonas Vimnäs har pluggat fastighetsekonomi och sedan jobbat både med handel som entreprenör och i fastighetsbranschen.

– Jag har stor förståelse för hur det är att driva företag och därför känns det extra roligt att jobba med ett sådant här konkret projekt. Genom att vi bygger fina lokaler kan andra företag vidareutvecklas och bli konkurrenskraftiga, säger Jonas, som menar att efterfrågan på bra kontorslokaler, lättare industrilokaler och lagerlokaler är stor i Karlskoga.
– Ett planerat projekt är att bygga ett riktigt bra kontorshotell i centrala Karlskoga där det kan finnas gemensamma ytor och service och dessutom flexibla lokaler. Det skulle ge små företag en bra chans att komma igång, säger han.

Text & foto: Lars Larsson