Landshövdingen i Storfors kommun tillsammans med kommunchef Mats Öman, kommunalråd Hans Jildesten och näringslivsutvecklare Kicki Karlsson.

Landshövdingen lät sig imponeras under visit i Storfors

När landshövding Georg Andrén besöker Storfors är det med fokus på näringsliv och utveckling, och besöket ger mersmak.
– Jag vill gärna komma tillbaka och se mer, säger han.

Landshövdingen är på turné till länets samtliga kommuner och i Storfors tas han emot av kommunchef Mats Öman, kommunalråd Hans Jildesten och näringslivsutvecklare Kicki Karlsson.
Även om programmet är tajt med några timmar i varje kommun, får han en smakbit från lite olika områden.

Landshövdingen träffar Börje Larsson, en av de boende på Sjögläntan.

Det omedelbara intrycket från särskilda boendet Sjögläntan sammanfattar han med ordet värdighet.
– Det känns verkligen som ett hem där personalen är mån om att erbjuda de boende en fin miljö och där de behandlas med värdighet. Verkligt fint att maten dessutom lagas på varje avdelning, säger Georg Andrén, som passar på att prata både med de boende och personalen, guidad av enhetschef Anna Thyberg.
– Visst kan matlagningen innebära extra stress när matleveranser krockar med annat, men samtidigt har det varit ett lyft för våra kunder, säger hon.

På Snickargården, som tillverkar massiva kök både för privatpersoner och offentliga miljöer, låter sig landshövdingen imponeras av företagarandan.
– Jag har mött den här andan på flera ställen i Värmland. Det finns en stolthet i att bygga upp något lokalt och ofta samarbetar man på orten. Det är kul att få se ett snickeri där man har en gedigen hantverkstradition och där man vet att det man gör är bra, säger Georg Andrén, som gör både en och två vändor i köksutställningen där han kikar i skåp och lådor.
– Om det blir aktuellt att byta kök i residenset så kan det mycket väl hända att jag återkommer. Det här är otroligt fint, säger han till Henrik Holmberg, som visar produktionen och berättar om företagets utveckling.
– Vi vill växa långsamt, men på sikt ser vi några fler anställda och kanske en utbyggnad. Just nu utökar vi med en köksförsäljare i närheten av Stureplan, berättar han.
På landshövdingens fråga varför företaget väljer att stanna kvar i Storfors har Henrik ett direkt svar:
– Det handlar helt enkelt om närheten och enkelheten, hjälpen från kommunen och samarbetet med andra företagare, säger han.

På Lundsbergs skola får landshövdingen både en rundvandring och en presentation av skolan från internat- och marknadschef Christopher Johrin.
– Det är ju en skola som är känd långt utanför länet och som är en stolthet för både Storfors och Värmland. Jag fick upplevelsen att man jobbat hårt med de problem som funnits för att bygga en skola utan pennalism och instängd kultur. All heder åt skolledningen, säger Georg Andrén.

Det var den 9 december som han tillträdde posten som landshövding i Värmlands län. I bagaget har han bland annat tre år som ambassadör i Guatemala och chefsuppdrag inom Diakonia, Sida, Sveriges Riksbank och utrikesdepartementet.
– I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med samhällsbyggnad och samhällsutveckling och jag tror att mina erfarenheter komma att komma väl till pass också i den här rollen, säger Georg Andrén, som trots olikheterna kan dra vissa paralleller mellan Guatemala och Värmland.
– Det fanns liknande motsättningar mellan stad och landsbygd där och även en stor stolthet över landet och traditionerna. Den stoltheten kan jag också märka här i Värmland, säger han.
Vissa delar av naturen, med höga berg och mycket skog, kan han också känna igen i sitt nya hemlän.
– I Guatemala värnar man om miljö och natur och där har vi en hel del att lära, säger Georg Andrén, som trivs i naturen; gärna på vandring eller på vattnet i en segelbåt.

Och på frågan om han vill göra en tur längs Storfors nybyggda vandringsled Järnsjöleden blir svaret jakande:
– Självklart vill vi gärna testa den, det blir ytterligare en anledning att komma tillbaka, säger han.

Text & foto: Eva Wiklund