Pete Barnes har över 25 års erfarenhet av att beskära och ta ner träd, erfarenhet som kommer många kunder i Värmland till godo.

Trädtopparna är hans arbetsplats

På sex år har Pete Barnes fått det egna företaget att blomstra och just nu har han sex personer anställda.

– Det tar väldigt lång tid att bygga upp ett förtroende hos kunderna, men idag har vi många stora kunder som hela tiden återvänder till oss liksom allt fler privatpersoner, säger han.

Det var 2013 som Laila och Pete Barnes bestämde sig för att slå ner sina bopålar i Storfors. De hade helt enkelt hittat drömhuset och packat flyttbilen.
– Vi trivs verkligen i Storfors och vi har hittat vänner. Det är väldigt lugnt och skönt här och jag uppskattar närheten till naturen, säger Pete, som till en början var ensam i företaget.
Ganska direkt utökades familjen med sonen Alfred och Laila jobbade deltid på kontoret. Idag har hon fullt upp med en heltidstjänst samtidigt som Pete rekryterar arborister från olika delar av Europa.
Han har både engelsmän och fransmän anställda. Sammanlagt är man sex i företaget just nu, men fler är på ingång.
– För mig är det otroligt viktigt att hitta riktigt kompetenta arborister. Det går snabbt att rasera kundernas förtroende om vi gör fel, säger han.

John Murray kommer från England, men har bosatt sig i Kristinehamn och är nygift.
– Jag kommer inte att flytta tillbaka. Sverige är verkligen stället för mig, säger han.

I företaget jobbar också Lailas son Joacim Gustavsson som inte har trädklättrarlicens, men som arbetar på marken med röjning och kundkontakter.
– Jag älskar verkligen det här jobbet och att få vara ute i naturen varje dag, säger han.

TKP Arboristservice, där versalerna står för ”trädklättrare-Pete” har flera kyrkor och kommuner som kunder.
Under januari och februari jobbar man med att beskära 150 träd på Kristinehamns gamla kyrkogård, och för ovanlighetens skull använder man sig av skylift.
– Vi brukar mycket sällan använda skylift, men här står väldigt många av träden längs en allé och då blir det både snabbare och säkrare att ta sig upp till toppen med hjälp av en skylift, säger Pete.
Väl uppe i toppen får arboristen klättra, precis som vanligt, för att nå de grenverk som ska beskäras.

Pete kommer ursprungligen från England och har 25 års erfarenhet som arborist. Att få jobba med träd är inte bara ett arbete för honom, utan en passion.
Jag besökte en kund igår som ville plocka bort ett par träd, men det ska vi inte göra. De flesta träd kan räddas med rätt insats, säger han.

Att få gallra och forma en vildvuxen trädgård för att skapa ljus och harmoni som följer solens vandring är en mycket välkommen utmaning för Pete. Han minns fortfarande ett sådant jobb där ägarna blev helt mållösa efter några veckors arbete.
– De hade köpt ett gammalt hus där trädgård och skogspartier runt om var helt igenväxta. De visste inte hur de ville ha det, och det visste inte jag heller förrän vi tillbringat flera dagar där vid olika tidpunkter, säger han, och menar att en sådan förvandling måste göras med varsam hand.
Knepet är att ta lite i taget och att ta god tid på sig.
– När de fick se förvandlingen var de helt tagna. De hade inte trott att det skulle kunna bli en sån skillnad, skrattar Pete, som utför allt från gallring och nedtagning av träd till stubbfräsning och nyplantering.

Text & Foto Eva Wiklund