Klockor är stort på auktioner

Klockor är ett mycket populärt samlarområde. Utbudet är stort och det är en hobby som inte kräver stort utrymme. Klockor finns i alla prisklasser från samlarobjekt till exklusiva dyrgripar.

Klockan är vår tids äldsta uppfinning och en accessoar, som passar i alla lägen. Klockor finns för alla smaker och stilar och i alla prislägen. På olika auktionssajter finns ett brett utbud där du kan välja allt från billiga klockor till exklusiva dyrbarheter från de stora prestigemärkena.
En titt på en populär auktionssajt visar på utropspriser från några hundralappar till många hundra tusen.
Fördelen för klocksamlaren är att han kan lägga sig på en nivå som passar den egna plånboken.
Kvalitetsmärken som t ex Omega eller Certina, utropas för rimliga summor, medan klockor från prestigemärket Patek Philippe kan säljas för höga priser.

Tips till samlaren
Skicket är det allra viktigaste och varje del av klockan är viktig. Om någon del bytts eller renoverats påverkar det priset negativt. Ursprunget eller proveniensen är en prispåverkande faktor. Vet du historien bakom tidigare ägare och var och när klockan använts så stiger priset. Efterfrågan på klockor som använts i det militära är stor och en annan populär kategori är sportklockor i stål.
När kan du räknas som en fullvärdig samlare? Behöver du ha 100 klockor i din samling? Om dina tre klockor är väl utvalda, så kan de vara en god start på en samling. Fundera över vilken typ eller märke du vill samla på och arbeta utifrån detta.
För den blivande samlaren finns mycket intressant att hämta på nätet, klockan.se innehåller en mängd nyttiga länkar.

Topp just nu
En koll på aktuella auktioner visar på att en exklusiv Patek Philippe Diamond and Mother of Pearl Wristwatch bjuds ut för drygt 500 000 kr av Sothesby´s.

Text: Anders Björklund