Unikt fiske som är tillgängligt för alla

Degerfors kommun har jobbat tillsammans med Karlskoga kommun, entreprenörer, fiskevårdsföreningar, länsstyrelsen, Sveaskog, fiskenördar med flera under tre år i projektet ”Karlskoga – Degerfors en fiskedestination”.

Syftet var att marknadsföra Karlskoga  och Degerfors som en fiskedestination. 
Projektet finansierades av Region Örebro län tillsammans med Karlskoga och Degerfors kommuner.
– Projektet är slut nu, men var så bra att  det inte går att sluta med utan vi jobbar vidare tillsammans även fortsättningsvis trots att pengarna i projektet är slut, säger Britt-Marie Room-Östberg näringslivsutvecklare i Degerfors kommun.
– Vi fortsätter att träffas regelbundet och uppdaterar varandra om fiskeregler och andra aktiviteter som är på gång, säger Ewa Thunberg som är turismstrateg i Karlskoga kommun 
– Vi har gjort ett turistfiskekort tillsammans. Alla kan fiska i ca 65 sjöar både i Karlskoga och Degerfors under tio dagar med samma fiskekort. En del av de pengarna som vi fått in genom försäljning av fiskekort ska vi återanvända genom att vara med på Sportfiskemässan i Älvsjö den 20-22 mars.
Detta gör vi för att locka hit ännu fler besökare berättar Björn Andreasson som representerar Möckelns fiskevårdsområde.
– Vi kommer också att presentera ett tillgängligt fiske för de som gillar att fiska men har svårt att göra det på grund av att man är rullstolsburen.
– Jag har tillsammans med entreprenörer, Sveaskog och Degerfors kommun iordningställt ett unikt fiske för människor som är rullstolsburna.
Fyra stycken bryggor som vi kommer inviga i början av sommaren 2020, men man kan redan nu fiska där, om man har fiskekort berättar Torbjörn Carlsson.

Platsen ligger vackert inte långt ifrån Svartå badplats med härlig kvällssol och en mycket skön miljö för både kropp och själ. 
Vi hoppas nu kunna locka fler fiskeintresserade genom vår tillgänglighet.

I projektet har det bland annat utvecklats en app för smarta mobiltelefoner som heter Fiskekartan, den appen visar bland annat vilka regler som gäller och vilka fiskekort som behövs för att fiska hos oss.

Turistfiskekortet som gäller i 65 sjöar under en 10-dagarsperiod och finns tillgängligt på nätet och marknadsförs på webbplatsen ifiske.se.

Text: Britt-Marie Room-Östberg