Trendiga dusch- och bastuväggar med glaspartier inramat av svart järn. Vinställ på helvägg... fantasin har inga begränsningar.

Rå industristil slår ut det bleka vita

De senaste åren har trenden gått mer åt industridesign i vår inredning i hemmen. Det är en utveckling som märkts av hos GPS Galler Plåt och Smide i Karlskoga. Allt fler beställer allt från duschväggar, mellanväggar till vinställ och hängande hyllor och andra inredningsdetaljer i smide.

GPS Galler är annars kanske mest känt för tillverkningen av staket och gallergrindar. 
Företaget startade verksamheten 1994 och har sedan dess växt stadigt och fått en allt större kundkrets. Idag ligger verksamheten ute på Hangarvägen. Numera har ägaren Gunnar Svensson ombildat verksamheten till ett aktiebolag.
Förutom smidesdelen har företaget också satsat på en egen måleriverkstad där man kan lackera bland annat innerdörrar och skåpluckor eller om man man vill byta kulör på befintliga möbler.

En bit som växt de senaste åren är inredning till både privata hem och till företag. Det som spridit sig är företagets tillverkning av inredning med en industrilook. Här kan kunderna beställa efter eget önskemål och få inredningen skräddarsydd. 
I många år var den vita looken nästan genomgående i våra svenska hem, men idag går färgskalan mer åt jordnära färger och här passar inredning med en dragning åt det industriella in. Det började för ett antal år sedan med att det blev populärt med industrilampor med ett robust utseende. Sedan har trenden utvecklats och idag syns allt fler inredningsdetaljer med rör och järn och ett mer grovhugget utseende.

GPS Galler får nu allt fler beställningar som kan komplettera de stora lamporna i till exempel köket. Det kan vara vinställ med glashållare som hänger i kedjor från taket, smidda trappräcken med handledare i samma material. Duschväggar där det svarta järnet ramar in glaspartierna. Här går det att få olika glaskvaliteter som lamell, härdat och tonat glas och allt går att få måttbeställt.
Inomhus är det också populärt med industriväggar som mellanväggar medan beställningarna på utomhussaker kan vara eldkorgar, grillar, olika former av krukor, kantplåt som får rabatterna och gräsmattan att få en snygg kantlinje, eller för att skydda trädstammar så inte robotgräsklippare skadar träden.

Det är inte bara industridetaljer i inredningen som fyller orderböckerna hos GPS Galler. Företaget har sedan länge en stor kundkrets för olika smidesstaket och grindar som säljs över  hela Sverige.
Olika former av inbrottsskydd är också efterfrågat. Tidigare såldes gallerskydd för fönster och dörrar i framför allt storstäderna och här satsade också många privatpersoner på gallergrindar som monterats innanför själva ytterdörren. Under senare år har allt fler även utanför storstadsområdena monterat robusta skydd i sina hem i takt med att inbrottsstölderna har ökat. Tidigare kanske det räckte med att sätta galler för sina källarfönster. Idag är det vanligt att montera galler för fönster, dörrar, takfönster, brandluckor och ventilationsöppningar. 
Företaget tillverkar också cykelställ och cykelgarage och olika former av skärmtak.

Text: Björn Hallin. Foto: Janice Datoo