Josephine Dawson på Colorama.

Blommigt och jordnära i vårens inrednings- och tapettrender

Colorama

Coloramabutikerna i Karlskoga och Kristinehamn erbjuder ett brett sortiment av tapeter i olika mönster och färger.

– Vi vill tillfredsställa alla smaker, men visst ser vi tydliga trender med blommönster. Stenmönstrade tapeter, grafiska mönster i blå nyanser är också populärt, säger Josephine Dawson, som också puffar för Coloramas egen kollektion, Tidlös, där basen mestadels är milda, lite dämpade toner, som blir behagliga i ett rum. Kollektionen bjuder på olika typer av mönster.
– Kom gärna in i butikerna med era förslag, så lovar jag att vi ska hitta något som passar i vår kollektion. Med verktyget Colorama Showroom kan du testa dina idéer i färdiga miljöbilder.
Här kan du utforska olika kombinationer av färg, tapet, golv och kakel!
– Den vita trenden tycks vara på tillbakagång. Nu vill kunderna vara mer vågade och när det gäller färger, så är mörkare kulörer som blått och grönt på frammarsch. Väggar och lister följs åt, ofta i samma grundkulör, men med olika toner, avslutar Josephine Dawson.

Nords

– I tapeter och gardiner ser vi en tydlig trend mot löv, blad, blommor och djur, berättar Ralf Nord på Nords i Karlskoga.

Djurtemat går också igen i lampor och andra inredningsdetaljer.
– Jag ser också en tydlig riktning mot att ta tillvara och återanvända material. Vi har en kollektion som bygger på återvunnet och drivved bland annat i vägglyktor och prydnadsföremål.

Amis Nya Rum

– Hållbarhet, miljötänk och återvinning är grunderna i årets trender när det gäller garner, tyger, mattor och inredningsdetaljer. Det säger Ann-Mari Selldén, som driver Amis Nya Rum i Karlskoga.

– Kunderna blir också mer och mer intresserade av varifrån råmaterialet i våra produkter kommer och vad produkterna innehåller. Vi säljer till exempel garner och knappar, som har sitt ursprung i återvunna PET-flaskor.
Färgerna som trendar är blått och grönt. Gult håller i sig och naturfärger är också inne.
– Den vita trenden är om inte död, så på stark tillbakagång. Inredningen innehåller mer och mer färger, fortsätter Ann-Mari Selldén, som också ser mer naturdetaljer i inredning och att keramik är starkt på g….
Amis Nya Rum kommer också att utöka sitt sortiment framöver med begagnade möbler, som antingen får behålla sitt utseende eller piffas upp med ny yta. 

Happy Homes

Pia Hageräng på Happy Homes i Karlskoga har också spanat in årets tapettrender, som innehåller blommönster och jordnära, ”smutsiga” kulörer.

– Avtrubbat i grönt och blått, men utan starka pastellfärger är dominerande i årets kollektioner.
På färgsidan gäller mineraliska kalkfärger, som ger liv i väggen. Dessutom ska det vara supermatta ytor i år. Väggen ska tala för sig själv utan reflexer.

Text: Anders Björklund
Foto: Janice Datoo & Leif Andersson