Mäklare Magnus Skagerstam från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar oss runt i ”Rosa huset”.

Rosa huset förvandlas till lyxiga och bekväma lägenheter

I folkmun kallas det ”Rosa huset” och här byggdes Karlskogas första sjukhus i början av 1900-talet.
Nu växer 16 unika lägenheter fram med över tre meter i takhöjd, djupa fönsternischer och inredning lite utöver det vanliga.
– Intresset är stort, främst från medelålders personer som vill bo bekvämt och centralt, berättar mäklare Magnus Skagerstam från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

”Rosa huset”

Flera av lägenheterna är redan bokade och den som är med från start får chans att vara med och påverka inredningen. Alla lägenheter har helkaklade badrum och kök med Marbodalstommar, men det finns chans att bestämma färg och form på exempelvis kakel och skåpluckor. Man kan även ha önskemål om vitvaror.

Det över 100 år gamla huset, som också varit nämndhus i Karlskoga, byggs inte bara om på insidan. Lonnhyttan Fastigheter har byggt terrasser och balkonger till de flesta av lägenheterna. Hiss är också installerad.
– Många av dem som är intresserade lämnar sina hus för att få bo mer bekvämt med gångavstånd till service i centrum. Det är positivt för att få igång flyttkedjorna så att barnfamiljer kan flytta in i husen. Där har det varit lite låst ett tag, säger Magnus.

Efter den stora rusningen 2018 är bostadsmarknaden idag mer balanserad, men fortfarande ganska het, säger han.
Örebro växer och det har också påverkat intresset för att bo i Karlskoga och Degerfors.
– Man ser att det finns ett bra utbud här med lägre pris än i Örebro och vi har haft en flyttström därifrån, säger Magnus som säljer ett 80-tal objekt per år. Hälften är villor eller sommarstugor och andra hälften bostadsrätter.

Rosa Huset är ett av de första objekten som byggs för att bli bostadsrätter och Magnus är mycket glad över uppdraget att sälja dem.
– Vi har fått väldigt mycket positiv respons för de här lägenheterna som sålts på ritning innan de ens är klara, säger han.

I slutet av januari hölls den första visningen då en lägenhet på 104 kvadratmeter stod klar. Hela lägenheten andas öppna, generösa ytor, men också varmt gemyt med ekparkett i alla rum utom hall och badrum.

Fönsternischerna är målade i mellangrått och överlag känns miljön harmonisk. Just den här lägenheten har ett separat kök med stor öppning mot vardagsrummet, men flera av lägenheterna har helt öppen planlösning med integrerat kök och vardagsrum.
– Många av kunderna lämnar hus och är vana vid generösa ytor, men samtidigt har de inte längre behov av så många sovrum utan söker istället större utrymmen för gemenskap, säger Magnus, och visar sovrummets integrerade garderober som nästan smälter in i väggen.

I huset finns ingen gemensam tvättstuga utan varje lägenhet har tvättmaskin och torktumlare i de stora badrummen. En gemensamhetslokal finns dock i huset, tänkt för exempelvis bostadsrättsföreningens möten.

Det är inte bara centrum med affärer och service som ligger nära. Från huset har man också utsikt över sjön Möckeln och det är nära för den som vill promenera längs strandpromenaden.
Alla lägenheter är olika och de finns i storleken 54 kvadratmeter upp till 128 kvadratmeter. Lägenheterna kostar från 1 395 000 kronor för den minsta till 2 795 000 för den största.
Avgifterna varierar från 3128 kronor i månaden till 7431 kronor i månaden. I månadsavgiften ingår både vatten, värme och grundutbud för tv.
– Det är lite annorlunda att sälja nyproducerade lägenheter. Här blir det ju aldrig frågan om budgivning utan istället gäller först till kvarn, säger Magnus Skagerstam, som trivs med mäklarjobbet och som har helt klart för sig vilka kvaliteter han vill stå för som mäklare.
– Man behöver vara lyhörd, social, tolerant och framför allt väldigt ärlig. Det här är en riktig förtroendebransch, säger han.


Text & foto: Lars Larsson