2020 – Ett nytt decennium är påbörjat

Hej vänner, känner ni? Ett nytt decennium, det låter stort men gör det egentligen någon skillnad?
Jag tänker att ett nytt år, oavsett alltid skapar någon form av kravbild på förändring, både på gott och ont. På det privata planet handlar det ofta om någon form av personlig förbättring, träna mer, väga mindre, börja med något eller sluta med något?

Det är väl så vi skapar förändring, man måste börja med något eller sluta med något för att förändra slutresultatet. Inte sällan hamnar besluten om förändring längre ner i prioritetslistan ju längre in i januari vi kommer och oftast är det borta redan i starten av februari, eller?
Som sagt, både på gott och ont. För även om du faktiskt inte når hela vägen med din plan med förändring så har du i alla fall gjort dig själv medveten om att du vill ha förändring, bara det faktum tycker jag kan räknas som ett delmål, eller?

I arbetslivet vill jag tycka att det är lite lättare att starta om och få till en förändring, det kanske har att gör med att det oftast är fler som är delaktiga i besluten om att starta, sluta eller ändra något? Det är liksom inte lika lätta att låta bli att genomföra förändringar som påverkar fler och att kravbilden i sig blir större med fler inblandade.
Som i mitt fall, vi har startat upp året i ett rasande tempo.
För en företagarförening med olika typer av sammankomster och aktiviteter som huvudsyssla är januari månaden där allting ska starta upp för ”terminen”.
Inför 2020 har vi mer uppstarter än någonsin och det är just det som den här texten är tänkt att handla om.

Att starta upp nya och gamla aktiviteter kräver oftast en större insats än vad man har räknat med, (eller i alla fall vad jag har räknat med) och här tänker jag i första hand på kommunikation.
Vi kan starta upp hur många aktiviteter som helst, med superintressant innehåll, spännande gäster, och ett fullspäckat program som förhoppningsvis tilltalar våra medlemmar och övriga näringslivet, men om ingen vet om att det händer, eller när det är, då har vi verkligen eldat för kråkorna.
Och det är oftast här vi springer på patrull, inte nog med att våra medlemmar i mångt och mycket står fast i sin egen dagliga verksamhet som kräver närvaro och fokus så är vi inte direkt ensamma om att försöka nå ut med budskap.
Hur gör man det 2020? Det finns som alla vet en uppsjö av kommunikationsverktyg och möjligheter att leverera sitt budskap, men det är väl också det som gör det svårare än någonsin att bryta igenom bruset. Vill likt en gammal farbror tro att det på något sätt var lättare på den gamla ”goda” tiden när man placerade en annons eller text i lokaltidningen så hade alla i bygden tagit del av informationen, nu har jag inga som helst belägg för att det var så, men jag väljer att tro det.

Vi lever också som alla andra i en ekonomisk verklighet, vi har inte möjlighet att köpa reklamplatser i alla olika medier för att nå ut med vårt budskap, så det handlar väldigt ofta om att hitta vägar, samarbeten och att kombinera så många kanaler som möjligt för att i slutändan nå en så bred målgrupp som vi bara kan.
Så med det sagt tar jag tillfället i akt att i denna eminenta produkt presentera några av aktivisterna som ligger framför oss i det nya decenniet.

Tränings(NÄT)verket
Det här har jag berättat om tidigare, men jag gör det igen för att jag tycker att det är en så fantastiskt rolig och nyttig aktivitet.
Inför januari 2020 tog vi chansen att utöka möjligheten till gemensam träning, vi har haft överbokat dom två senaste terminerna och kände att det var dags för fler deltagarna att välkomnas in i gemenskapen.
Konceptet är väldigt enkelt. I samarbete med BoX21 och Restaurang Alfred samlas vi numera två gånger i veckan för gemensam träning, men utifrån varje individs förmåga. Vi är en salig blandning där alla delar är representerade och man behöver absolut inte ha någon träningsbakgrund eller fokus på att bli superatlet. Belöning väntar i form av lunch på måndagar och frukost på onsdagar.

Mat & Prat
I samarbete med Karlskoga kommun lanserar vi nypremiär för Mat & Prat, start 12 februari: Ny plats: Hotell Alfred Nobel & Restaurang Alfred.
Nygammalt koncept, andra onsdagen i varje månad mellan kl. 11.10-13.00
samlas alla som vill för en gemensam lunch och information från en för dagen aktuella gäst/gäster, lokal omvärldsspaning från kommunen och organisationer. Uppdaterat koncept som vi hoppas ytterligare ska kittla affärsnyttan.

Nobeltorget Karlskoga Business Week. 2-6 mars
Business Week är en plattform vars syfte är att klappa oss själva på axeln, att förmedla och informera om allt positivt som händer och sker runt omkring oss dagligen i Karlskoga.
Att vi faktiskt har ett näringsliv av absolut världsklass och att vi inte ska glömma bort att berätta det. För varandra, för utomstående och kanske framförallt, för oss själva.
Aktiviteten har ingen fast form och ingen ”ägare” som jobbar mot ett visst mål på ett visst sätt, det är vad vi, allihopa själva väljer att gör det till. Business Week skapar möjligheten att höras, synas och samverka, hur det blir och utvecklas i verkligheten är upp till dig och mig.

Från Nobelgalan. Foto: Hasan Beirakdar

Nobelgalan. 5 mars
Att det inte existerade en gala för att hylla det lokala näringslivet i Karlskoga tyckte vi var förskräckligt.. Så i samband med MöckelnFöretagens 40års jubileum 2019 startades det som vi nu hoppas ska leva vidare över en lång tid framöver. NOBELGALAN. 
Här får organisationer, kommunen, andra företag och medborgare vara med och nominera, rösta fram & hylla olika entreprenörer som på ett eller annat sätt har utmärkt sig.
Det handlar helt enkelt om att lyfta goda exempel i näringslivet.
Vi gör det såklart i galaform, det hörs ju på namnet.
God mat, bords/dam/kavaljer, i finaste festblåsan och med ett alldeles hejdundrande gott humör.
Vi kommer använda namngivarens stallbyggnad till festligheterna, det betyder att galan äger rum i Alfred Nobels Björkborn och det som idag heter Mötesplats Alfred Nobel.
Mingel, bubblor och snittar. 3-rätters galamiddag med glittrande underhållning utlovas.

Oj det vart mycket text på samma gång och då har jag ändå gjort ett axplock ur aktivitetskalendern. Hoppas att ni orkade med att ta er igenom allt och någon eller några av arrangemangen fångade eran uppmärksamhet.

Vill du veta mer? Alla aktiviteter, Information, tider, program, hur man anmäler sig, eller vad man nu vill veta, finns förhoppningsvis att finna på
mockelnforetagen.se
Tack för möjligheten!

Henrik Lindstedt. Verksamhetsledare,
MöckelnFöretagen i Karlskoga.