Pigg 50-åring sprider goda vanor i länet

För ett par år sedan firade Friskvården i Värmland 50 år. Aktiviteter finns över hela länet och i Storfors erbjuds både hälsosamtal, konditionstest, hälsokurser och flera olika motionsgrupper.
– Det här är jättekul. Jag har nog varit med i snart 30 år, säger Christina Olsson, som deltar i vattenmotion på onsdagar och hjärtmotion på tisdagar.

Bassänggrupperna har plats för cirka 12 personer, och det finns platser kvar i några av grupperna. Just den här onsdagen är det lite färre deltagare, men de som är på plats ser till att sprida god energi och kämpaglöd. Det gäller att peppa varandra för det är jobbigare än det kan se ut att använda vattnet som motstånd i träningen.
Anna Jansson har just tagit över som ledare för gruppen efter Therese Larsson.
– Jag såg att man sökte en ledare och anmälde mig. Jag ska springa tuffa lopp med hinderbana i sommar så jag behöver all träning jag kan få. Att få vara ledare är en ny utmaning, säger Anna, som också tränar på Gymfabriken.
I det 33-gradiga vattnet jobbar Christina Olsson, Christina Keller, Agneta Andersson och Annika Nilsson tillsammans med gruppens enda man; Kai Aregius.

– Jag har haft problem med artros i mina knän och då har den här träningen varit väldigt värdefull. Jag kände stor skillnad efter juluppehållet och dessutom är det roligt att röra sig till musik, säger han.
Flera av deltagarna går både på pass med vattenmotion och pass med mer ”vanlig” gymnastik.
– Jag tycker att den här motionsformen är väldigt lagom och dessutom har vi roligt tillsammans. Man lär ju känna varandra i en grupp, säger Christina Keller.
I Storfors är det hälsokonsulent Pia Aspvik som håller i trådarna för friskvården. På tisdagar och onsdagar finns hon i regel på plats i lokalerna i Hälsans hus. Man kan också kontakta henne via telefon för att boka en tid för exempelvis hälsosamtal eller konditionstest. Ibland arrangerar hon också gratis hälsokurser under en längre tid för den som vill komma igång med bättre mat- och motionsvanor.
Friskvården i Värmland har också en medicinsk expertgrupp för att garantera att man jobbar på bästa sätt utifrån en vetenskaplig grund. Den består av friskvårdschef, sjukgymnast, psykolog och dietist.
Friskvårdens vision är att erbjuda träning för alla – oavsett nivå och förkunskaper.
– Vi brukar säga att vi möter dig där du är. Vi finns nära genom att vi har friskvårdscentraler i hela länet och vi möter varje person utifrån deras egen motivation och förutsättningar, säger Pia Aspvik.

Friskvårdens motionsgrupper i Storfors:
Vattenmotion i bassängen vid Vargbroskolan.
Måndagar kl 18.00 och kl 19.00, Onsdagar kl 17.30 och kl 18.30
Hjärtmotion i Sporthallens judolokal. Tisdagar kl 11.00
Cirkelmotion i Sporthallens judolokal. Torsdagar kl 17.30
Ryggmotion på Lundsbergs skola. Måndagar kl 18.30
Styrketräning för seniorer i Storfors kommunhus
Torsdagar kl 9.00 och kl 10.45 samt fredagar kl 9.00

Information: Pia Aspvik tel 0550-652 45 eller
www.friskvarden.org/friskvardscentral/storfors

Text & foto: Eva Wiklund