Fint med olika grupper utplacerade som hör ihop eller bara olika grupper utplacerade i trädgården.

Lysande med upplysta julfigurer – de står kvar till tjugondag knut

I den härligt stora trädgården i Villastaden precis när man kört in i Kristinehamn ligger denna hörntomt. De upplysta figurerna ses på långt håll när det börjar skymma. Det är många som kör väldigt sakta förbi, barn hänger gärna på staketet och även vuxna stannar till för att beundra allt som händer i trädgården.

Redan för några veckor sedan började Daniel med planeringen, att dra kablar för att förbereda inför första december, med tanke på hur väldigt få soltimmar det var i november såg det länge mörkt ut. Desto roligare kändes det när solen lyste från en klarblå himmel och snön la sig i trädgården några dagar före söndagen den första december som i år också var första advent.

Farmor och farfar, Lisa och Kurt Kramer, skomakare, köpte huset på Adelssparregatan på 60-talet och sen för drygt 10 år sedan köpte Maria Holm och Daniel Kramer huset.
Huset har inte blivit större till ytan men inne har de gjort stora förändringar.
Jag fick en pratstund med Daniel och passade då på att fråga om det
inte är dyrt med så mycket ljusfigurer. Daniel som är utbildad elektriker men idag jobbar som managementkonsult i sitt eget bolag med kunder både i Sverige och utomlands säger att nej det är det inte, det är LED lampor så det påverkar inte elräkningen nämnvärt.

– I år är bland annat de söta fåglarna, domherrarna nya. Till nästa år tänkte jag försöka hitta en Sankt bernhardshund bärande på en kagge, säger
Daniel.
– När säsongen är över så brukar jag försöka hitta figurer och andra spännande saker, det är ju en säsongsvara. Att inte ha bråttom utan låta det ta några år att få en spännande trädgård till advent är det som är roligt, avslutar Daniel.

Text: Ylva Nygell. Foto: Daniel Kramer & Ylva Nygell