Ett center för hem och träd

Wow, vilken känsla, det känns som ett sagoland!
Det utbrister många kunder när de kommer till Bergslagscenter i Karlskoga.
– Då vet man att man gjort något riktigt bra, säger Elvira Sandwall Lundin.

För knappt två år sedan bytte Bergslagscenter ägare. Då sålde syskonen Johnny och Ewa Hellberg sitt företag till Karlskoga Trädgårdstjänst. Sedan dess har verksamheten utvecklats och allt fler kunder hittar ut till Storängen. Det är inte bara karlskogabor som kommer hit.
– Det har blivit ett utflyktsmål och idag kommer besökare från hela Mellansverige. Vi har kunder från Kristinehamn, Filipstad och Karlstad men även mer långväga ifrån som Stockholm, Arboga, Köping och Kungsör. Ryktet sprider sig bland kunderna och det är verkligen roligt, säger Elvira.
Sedan övertagandet har Elvira satsat på att bygga ut avdelningen för heminredning och här finns en stor sortering av olika slags krukor, ljuslyktor och även gardiner.


Så här före jul är det olika former av tomtar som drar till sig intresset men även ljuslyktor med olika slags budskap från Majas Cottage i Skåne. Det är budskap som ”lev i nuet”, ”älska mig” och ”glöm inte att leva”, budskap som är mycket populära.
– Det är många som tycker om de här ljuslyktorna. Det ger lite extra när man tänder ljusen och man kanske hittar ett lugn. Det är den känslan jag får av kunderna, säger Elvira.
I butiken finns givetvis ett stort utbud av olika blommor och växter och så här i december är det många som köper Amaryllis i olika former och givetvis de traditionella julstjärnorna.
– Tidigare var det blå, rosa och vita hyacinter men nu har det kommer även djupröda. Ett litet tips är att om man tycker att hyacinterna doftar för mycket ska man välja de vita. De luktar knappt någonting och är därför bra för de som är allergiska, berättar Elvira.
Bergslagscenter har också satsat på ett riktigt kafé med ett rikt utbud av hembakat bröd.
– Kaféet är mycket uppskattat. Många går omkring och tittar och funderar på vilka blommor eller växter de ska välja och efter en stund går de till kaféet för att vila benen lite och sedan fortsätter de handlandet, säger Elvira.


Kaféet lockar även kunder från andra delar av Storängen. Bland annat kommer många som lämnat in bilen hos Storängens Bilvård hit och fikar medan de väntar på att bilen ska bli klar.
Den som är rådvill efter att ha köpt blommor eller växter kan få hjälp med fortsättningen av Bergslagscenters ägare Karlskoga Trädgårdstjänst som drivs av Elviras man och svärfar, Tommy och Johan Lundin. Det betyder att kunderna kan erbjudas en helhetslösning vad gäller trädgård. Allt från planering av inköpen till utformningen av trädgården med planteringar och allt som hör till. Den som vill kan få gräsmattan klippt liksom häcken runt tomten, hjälp med plattsättning och snöröjning och i företaget finns även en snickare som hjälper till med allt från altanbyggen, byte av fönster till läggning av ett nytt tak.
– Vi har verkligen blivit ett komplett företag. Vi har även planer på att utöka verksamheten, men vad det blir vill jag vänta med till nästa år, avslutar Elvira.

Text Björn Hallin. Foto Janice Datoo