Karin Höglund, driver Hygns Vilt. Foto Johan Marshall.

Vilda smaker lockar kunder till jul

Intresset för gårdsbutiken hos Hygns Vilt söder om Kristinehamn blir allt större. Julen innebär en hektisk tid för gården och de olika specialiteterna med viltkött har blivit mycket populära. Det gäller både gårdens eget hjortkött och vildsvinskött, men även älg och rådjur.

Julen börjar ganska tidigt på gården med beställningar från företag men även från privatpersoner som bokar olika paket som julgåvor. Hygn erbjuder allt från presentkort till jutesäckar fyllda med julmat i olika prislägen. Mest exklusivt är en kylbag med olika sorters korvar, rökt viltkött, vilda prinskorvar, ost och ekologisk svartvinbärsgelé samt gårdens berömda egengjorda cognacssenap.
Runt jul är gårdsbutiken välfylld av kunder som kommer från stora delar av Östvärmland och Karlstadsområdet.
Många beställer sin julskinka och här går det att få både vanlig julskinka och rimmad vildsvinsskinka. Intresset för just vildsvinskött har ökat stadigt de senaste åren och i takt med att vindsvinsstammen ökat kraftigt ökar också tillgången på vildsvinskött.
– Det är väldigt gott. Av viltköttet är det det köttet som har högst fetthalt. Det är ett spännande kött att tillaga och är mycket smakrikt, säger Karin Höglund, som driver Hygns Vilt.

Foto: Johan Marshall

Smakrika är också gårdens vilda prinskorvar som är gjorda på både hjort- och vindsvinskött. Korven har en kötthalt på hela 90 procent vilket betyder att den består av enbart kött och kryddor. Gården gör också en egen julkorv som blivit mycket populär liksom den egna älgpatén och viltleverpastejen. I butikens disk finns också flera rökta specialiteter som rökt hjortbog, vildsvinsbog och även rökt rådjurslår och rådjursbog.
Den som har eget kött kan lämna in det för rökning i gårdens anläggning men det ska göras minst ett par veckor innan jul.
Genom ett samarbete med Wermlands Brygghus i Kristinehamn kan kunderna köpa en middagslyxkasse. Den beställs i förväg och fylls med varor till en huvudrätt och en efterrätt.. Ett exempel på rätter är älgtournedos, rödvinssås med choklad, Hasselbackspotatis, rostade ekologiska betor och som efterrätt chokladcheescake. Matkassen hämtas sedan hos Wermlands Brygghus. Tanken är att rätterna ska ta högst trettio minuter att laga till.

Gårdsbutik i vacker miljö.

Hygns Vilt har drivits sedan 1997 av familjen Höglund. Tidigt blev gården känd för sitt stora hjorthägn på cirka hundra hektar. För att bättre ta vara på det vilda köttet investerades för ett tiotal år sedan i ett rökeri och gårdsbutiken som komplement till den redan befintliga EU-godkända viltslakteriet. Företaget levererar till olika restauranger, grossister och butiker. Något som växt är också samarbetet med Reko-ringen där det går att beställa varor över nätet och sedan hämta på bestämda tider i Karlstad, Kristinehamn och Karlskoga.

Text: Björn Hallin