Verkstaden blev smakfull inredningsbutik

Maria Tranberg sa upp sig från jobbet. Hon ville satsa på något som hon drömt om. Det fick bära eller brista, tänkte hon. Nu driver hon framgångsrikt presentbutiken Roser & Plåt i Kristinehamn och har hunnit fira ettårsjubileum.

Det började i ganska så liten skala för drygt ett år sedan hemma på Närke-vägen i Kristinehamn. Det var en lagom lokal som de kunde starta inredningsbutiken i. Tillsammans kastade de ut allt som fanns i verkstaden och inredde lokalen till en smakfull inrednings- och presentbutik.

– Det blev ett bra gensvar redan från början och jag fick allt fler och fler kunder, berättar Maria. Sedan dess har hon arbetat på och utvecklat butiken samtidigt som kundkretsen växt.

Lokalen intill har renoverats och butiken fick större utrymmen. Maria har satsat på olika inredningsdetaljer och rader av presentartiklar. Här finns krukor och ljuslyktor och olika djurfigurer i form av hästar, apor och elefanter. På hyllorna trängs ett utbud av blommor som växlar efter årstiden. Till sommaren ska bakgården fyllas med färska sommarblommor. Den som tycker om sött får sitt lystmäte med olika marmelader, choklad som kan smaka både whiskey som gin och tonic.
Inför julen har butiken fyllts med olika julsaker, allt från julkransar till tomtar i alla dess former, ljus och jullyktor.

För ett par veckor sedan firade butiken ettårsjubileum.
– Det var verkligen lyckat. På själva årsdagen kom över 200 personer och det var bra tryck hela veckan, säger Maria.
Hon har också satsat hårt på att erbjuda bra service. Alla kunder får till exempel sina inköpta saker inslagna i fina presentpåsar om de ska ges bort som present. Parkeringen är gratis och ingen riskerar några parkeringsböter.


En fråga som Maria får svara på ganska så ofta är varifrån namnet Roser & Plåt kommer ifrån. Svaret är att det härstammar från en gammal affärsskylt där hon och sambon plockat bokstäver och satt samman till Roser.
Kanske inte helt rättstavat men det var vad bokstäverna räckte till. Dessutom heter det ju roser på värmländska. Plåten kommer från några rostiga plåtar som låg under sommarstugan och plåten går också igen i inredningen i butiken. Dessutom har ju området präglats av sambons bilverkstad och lite plåtarbeten.

Text: Björn Hallin.
Foto: Maria Björn