Ida Mossfeldt ska driva Idas healing & relax i Kungsskogen.

Mentor en god hjälp i företagsstarten

För en ny företagare är de första stegen mot att driva eget kanske de svåraste. Nu finns hjälp på vägen via ett mentorsprojekt som drivs av Nyföretagarcentrum. Ida Mossfedlt som ligger i startgroparna för att starta eget inom en ovanlig bransch är mycket glad över chansen.
– Det känns tryggt och väldigt bra. Främst ser jag fram emot att få hjälp med siffrorna, säger hon.

Mentorn Anneli Wilhelmsson, som driver Ekonomitjänst Team Östra Värmland, ser också fram emot att få hjälpa till i företagsstarten.
– Det behövs fler nya företag och det känns spännande att få inblick i något så totalt annorlunda än min egen vardag, säger hon.
Sitt eget företag har hon låtit växa långsamt och idag är man sex personer i verksamheten som jobbar med olika typer av ekonomiska uppdrag. En hel del sköts från kontoret i Storfors, men företaget har också ett mindre kontor i Kristinehamn och i vissa fall jobbar man ute hos kunderna.
Mentorsprogrammet i Östra Värmland drivs av Nyföretagarcentrum och finansieras av bidrag från Tillväxtverket. Under ett års tid träffas tolv mentorspar, varav fem finns i Storfors. Gruppen har gemensamma träffar och föreläsningar om ämnen som försäljningsteknik, sociala medier och avtalsjuridik med flera. Mentorer och adepter får själva vara med och lägga upp programmet utifrån vilka kunskaper de vill vässa. Utöver de gemensamma träffarna har de nya företagarna kontakt med sin mentor ungefär en gång i månaden. Det kan vara personliga träffar eller telefonkontakt.
– Det finns undersökningar som visar att nya företag har en mycket bättre chans att överleva när företagaren fått hjälp av en mentor. Därför känns det roligt att vi har kunnat erbjuda den här möjligheten, säger Börje Andersson, rådgivare vid Nyföretagarcentrum i Storfors.
I Storfors är det nyföretagare inom vitt skilda områden som får stöd. Bland nyföretagarna finns bland annat ett entreprenadföretag, en frisör, en personlig tränare och ett företag i bilbranschen.
– I den här omgången behöver man inte heller ha startat sitt företag, det räcker med att man är på gång, säger Börje Andersson.

Anneli Wilhelmsson (tv) är mentor för Ida Mossfeldt som nu startar eget. Börje Andersson på Nyföretgarcentrum driver mentorsprojektet i Östra Värmland.      

Nyföretagaren Ida Mossfeldt, som nu startar Idas healing & relax, växte upp i Kungsskogen där hon har släkt och vänner kvar. Under många år har hon jobbat som personlig assistent, på en bilverkstad och som kassabiträde. För ett år sedan bestämde hon sig för att ta tag i sin dröm. Då hade hon flyttat från centrala Storfors till Kungsskogens Gård med familjen som består av maken och två barn. Den gården hade hon drömt om i många år.
– Jag slog alltid bort tanken, det skulle bara vara något för rika personer att kunna köpa det stora huset. Men så fick vi ändå chansen och tog den direkt, säger Ida, som nu planerar att både bo och arbeta från den stora gården.
Branschen som hon valt är annorlunda, men hon säger att reaktionerna från släkt och vänner enbart varit positiva. Just nu är läser hon en ettårig mediumutbildning i Karlstad, och hon menar att hon alltid kunnat se sådant som andra inte ser.
– När jag var liten hade jag kompisar som ingen annan såg, och för mig har det alltid varit naturligt att få kontakt med andar, säger hon.
Nu vill hon starta eget företag och kommer både att erbjuda privata sittningar, kurser och större samlingar hemma på gården i Kungsskogen. En plan är att hyra ut rum i samband med kurser men också till turister.
– Vi har ett annex och gott om plats, så det finns många möjligheter, säger Ida.
Under Centrumfesten den 3:e decemberfinns hon på plats i Kulturhuset för att berätta om sitt företag och för att erbjuda korta ”mini-sittningar”.
– Folk har länge hört av sig till mig för att få hjälp så det ska bli spännande att se om jag kan få en bra start på företaget nu, säger Ida, och betonar att hon kommer att ha ungefär samma prisnivå som en massör.
– En massör jobbar med kroppen en timme medan jag jobbar med de mera andliga delarna, så det är väl jämförbart, säger hon.

Text & foto: Eva Wiklund