Lyckad satsning på bröllop

Vackra bröllop med prunkande blomsteruppsättningar – det har Jessica Björn, som driver både Amaryllis och Blomsterboden, satsat på. Samtidigt har hon inlett ett samarbete med spa- och mötesanläggningen Loka Brunn där bröllopsfesterna kan hållas. En lycklig kvinna som Jessica varit med om att göra blomsteruppsättningen till är skådespelerskan Sara Sommerfeld.

Jessica Björn har det här med blommor i blodet. Hennes mormor började med blomsteraffär i Karlskoga. Butiken togs över av dottern Ingalill och nu är det Jessica som för arvet vidare.
– Allt med blommor är det roligaste jag vet. Jag växte upp med det här och jag älskar lukten av blommor, säger Jessica.
Men det var nära att hon valde en annan bana här i livet. När hon var i skolåldern resonerade hon att om hon skulle arbeta ned något så inte var det i en blomsteraffär.
– På den tiden tålde jag inte blommor, säger hon.
När hon gick ut nian bestämde hon sig för att börja jobba och tjäna egna pengar istället för att läsa vidare. Nu var det inte helt lätt att hitta ett jobb. Resultatet blev att börja hos mamma på Amaryllis som hjälpte henne på vägen mot att tjäna sina egna pengar. Jessica svängde också och började tycka att det var roligt att arbeta med blommor. Det dröjde inte så länge innan Jessica kände att hon ville gå vidare.

– Jag kände att jag hade en massa idéer och jag ville verkligen göra något på egen hand, berättar Jessica.

Lösningen blev en lokal i centrala Degerfors där hon 1994 öppnade sin helt egna blombutik – Blomboden. Mamma Ingalill sålde senare Amaryllis till en anställd för att trappa ner lite vilket fick till följd att mor och dotter arbetade tillsammans igen i Blomboden.

För tio år sedan var Jessica inne på Amaryllis och det visade sig att den som köpt butiken av mamma Ingalill nu var villig att gå vidare och frågade Jessica om hon ville ta över. Då var det lågkonjunktur och kanske inte bästa läget att satsa på något nytt.
– Men jag kände det som en utmaning, jag är van att kämpa för saker, berättar Jessica.
Det betydde samtidigt att Jessica var tillbaka där allt började efter niondeklassen.
Under årens lopp har hon märkt hur trenderna svängt vad gäller blommor och allt som hör till de gröna växterna.
– Ta bara det här med krukor. Förr köpte kunderna en blomma och sedan valde de en kruka som oftast var ganska enkel. Idag börjar man med att köpa en snygg kruka och sedan väljer man en blomma som passar i krukan, berättar Jessica.
Något som spelat en stor roll under åren är populära program på tv som till exempel med Ernst eller Äntligen hemma.
– Det märks att folk följer de här programmen och blir mer medvetna. Är det något som lyfts fram i programmen så märks det genast i butiken, menar Jessica.

Något som Jessica satsat hårt på är utsmyckningar till bröllop. Förr köpte brudparen kanske bara en brudbukett, idag är det ett helt koncept med blommor runt hela vigseln. Här har Jessica satsat på ett samarbete med bland annat Loka Brunn utanför Hällefors där själva vigseln hålls och Jessica tillsammans med de andra i butikerna svarar för allt som hör till blomsterarrangemangen.
Ett bröllop som hon minns var när skådespelerskan Sara Sommerfeld ringde och ville ha hjälp. Hon skulle gifta sig med Jonas Unger och 140 gäster var inbjudna till bröllopet på Loka Brunn.
– Jag blev verkligen förvånad när Sara Sommerfeld var i telefonluren. Det var oväntat men hennes bröllop blev en upplevelse, avslutar Jessica.


Text: Björn Hallin.
Foto: Maria Björn