Elise-Lott har tagit över sin favoritbutik

– Ekmans på Torget har varit min älsklingsaffär länge och nu känns det hur bra som helst att få driva verksamheten vidare.
Det säger Elise-Lott Landö som tagit över den välkända butiken efter Maria Ekman.

Ekmans på torget öppnade första gången till advent 2013. Maria Ekman satsade på ett utbud av allt från goda ostar, korvar och skinkor till marmelader och konfektyrer. Tanken var att sortimentet skulle vara lokalproducerat och den linjen har hållits sedan dess. Det finns dock lite mer långväga varor som pasta från Italien, olivoljor, kryddor och flera olika tesorter.

En av butikens trogna kunder var under flera år Elise-Lott Landö som trivdes bland alla delikatesser och godsaker. Hon har en bakgrund inom restaurangnäringen och har bland annat arbetat i köket på Ica Maxi och på golfrestaurangen i Karlskoga. En dag fick hon ett sms från Maria som frågade om hon var intresserad av att ta över butiken.
– Det var verkligen en rolig fråga och jag svarade att jag ville fundera några dagar, berättar Elise-Lott.
Efter att ha tänkt efter tyckte hon att det inte var så mycket att tveka över.
Den 4 november var allt klart och Elise-Lott kunde för första gången öppna dörren till sin egen butik.

– Det passade ju bra att ta över lagom till julhandeln. Butiken ser ut som den gjort tidigare och kunderna känner igen sig, säger Elise-Lott.
Något som drar kunder till butiken är ostdisken som är fyllt av delikatessostar, allt från krämig Brie till Brizola och Gorgonzola. Lagom till jul har dryckesavdelningen utökats med julmust från Hammars Bryggeri söder om Askersund som är ett av landets äldsta bryggerier med anor från 1904.
I sortimentet finns också olika charkuterier, både skinkor och korvar med smak och tillsammans med olika ostar kan Elise-Lott erbjuda plockbrickor som passar både till helgen som till festligare tillfällen. Här finns också hemgjorda minipajer med olika innehåll. I butiken finns också massor med sötsaker som lakrits både naturell som smaksatt med whiskey eller gin och tonic men också choklad av hög kvalitet. En del av godissorterna kommer från Neerings Glass och Choklad i Grythyttan.
– Jag trivs verkligen med butiken och jag hoppas att den ska uppskattas av alla kunder, både gamla som nya, avslutar Elise-Lott.

Text: Björn Hallin
Foto: Maria Björn