Spar energi i köket

Köket står för mycket av energiförbrukningen i ett hus eller lägenhet. Energisnåla vitvaror kan spara mycket pengar. Går en gammal frys eller kylskåp sönder är det en bra idé att satsa på moderna vitvaror som drar betydligt mindre energi.

Moderna hushållsapparater som är märkta med energiklassen A använder bara hälften så mycket energi som apparater från 1990-talet. Det kan betyda många sparade hundralappar. När du ska köpa en ny kyl eller frys, diskmaskin eller ugn, ta hjälp av energimärkningen. Det är en lapp med pilar som går från grönt till rött. Energiklass A+++ är den bästa. Märkningen är obligatorisk och är gemensam för alla eu-länderna. Tidigare har inte köksfläktar varit energimärkta men det har ändrats. Nu går det att se hur effektiva fläktarna är på fettfiltrering och belysning och hur mycket ljud fläkten ger ifrån sig.
Den som ska köpa ny spis kan fundera på om det inte är smartare att satsa på en induktionshäll. Den är både snabbare och energismartare än till exempel en keramikhäll eller en häll med vanliga gjutjärnsplattor.
En induktionshäll drar cirka 40 procent mindre energi än en gjutjärnshäll och cirka 20 procent mindre energi än en glaskeramikhäll när man kokar upp en liter vatten.


För att minska energiförbrukningen i köket är det viktigt att underhålla och se över vitvarorna regelbundet.
Kontrollera gärna temperaturen i kylen och frysen regelbundet. I kylen ska temperaturen ligga på +5 grader och i frysen på -18 grader. I de temperaturerna förvaras maten bra samtidigt som energiförbrukningen hålls nere. Sänks exempelvis temperaturen med en grad i frysen, från -18 till – 19 grader ökar energianvändningen med fem procent. Något som också är viktigt är att tänka över hur kylen och frysen placeras. Om de sitter intill något hett kan energianvändningen öka med 20 procent eller mer.
Kolla också belysningen. Byt till LED-lampor som drar betydligt
mindre energi.
Gå in på energimyndighetens hemsida där det finns en ”lampguide” som ger vägledning till rätt belysning i hemmet.


av Björn Hallin