Johan Ullbrand driver JJ Elektriska tillsammans med sin kompanjon Johan Nilsson och företaget är nu inne på sitt femte år.

Ljusdesign lyfter elektrikeryrket

– Det här är ett riktigt serviceyrke! Vill man vara bästa elfirman i stan så måste man också bjuda på bra service.
Det säger Johan Ullbrand som inte drar sig för att jobba över en vardagskväll eller att rycka ut en söndag när någon har kris.

Johan driver JJ Elektriska tillsammans med sin namne och kompanjon Johan Nilsson och företaget är nu inne på sitt femte år.
– Jag startade eget företag 2015 efter att ha jobbat i branschen sedan 2009.
Året efter blev Johan delägare och vi bytte namn, berättar han.
Just nu har de båda en lärling anställd och kunde de bara få tag på utbildad personal så finns det behov av en eller två bra elektriker till i firman.
– Vi har väldigt mycket att göra, men det är svårt att få tag på personal, säger Johan, och berättar att man riktat in sig på att jobba mycket med nyproduktion vid sidan av privata kunder.
I Kristinehamn har firman avslutat ett stort projekt på Sannakajen och i Karlskoga jobbar man just nu med 28 lägenheter i Aggerudsviken.
Johan brinner för ljusdesign och nyligen slutförde han ett stort jobb i en nybyggd villa åt Maria Andersson och Filip Brask.

Filip Brask och Maria Andersson trivs i sitt nybyggda hus i Aggerud.

På 180 kvadratmeter har Johan och paret tillsammans skapat en ljusmiljö som passar för allt från städning till mys framför den stora tv-apparaten.
Längs socklarna under köksskåpen sitter små ljuskällor, i de djupa fönstren är små, små spotlights infällda och över vardagsrumssoffan tronar en gigantisk lampa med 24 glödlampor.

Alla ljuskällor är naturligtvis dimbara och ger en känsla av hotellmiljö. Med en enkel knapptryckning kan man ställa om till städljus, mysbelysning, hemmaljus eller det ljus man vill ha när huset är tomt. En del spotlights är dessutom tidsinställda och slår på respektive stänger av sig själva.
– Det känns verkligen väldigt lyxigt. Vi slår oftast inte på så mycket ljus förutom fönsterbelysningen som är där hela tiden, säger Maria.
Egentligen var det en slump att de både bestämde sig för att bygga ett hus vid Aggerud. De hade just renoverat färdigt ett hus i Karlberg på 70 kvadratmeter när de fick tips om tomten av en bekant.

– Vi har ju kompisar som funderar på att bygga och var kanske lite inspirerade. Det slutade med att vi slog till. I det här huset kan vi ju utöka familjen, skrattar Filip.

Och nog är det ett hus att växa i. På 180 kvadratmeter ryms ett stort kök med köksö öppet mot det stora vardagsrummet med generös takhöjd. Ett stort föräldrasovrum med walk-in-closet och två badrum ryms också. Dessutom finns en lite avskild del med två gästrum och ett litet allrum. Både garderob och tvättstuga har rörelsesensor för omedelbar ljuständning.

Planlösningen har Maria själv ritat och sedan har Faluhus byggt enligt önskemålen.
– Ett sånt här hus kanske man bara bygger en gång i livet. Därför har det varit väldigt roligt att få rita det precis som vi vill ha det, säger hon.
När det gäller belysningen så säger de båda att de är ”oerhört nöjda”.
– Det känns som att Johan verkligen har lyssnat på hur vi vill ha det, men samtidigt har han förslagit lösningar som vi aldrig skulle ha tänkt på. Vi hade aldrig valt så många ”spottar” själva, men det blev otroligt bra, säger Filip.

Huset kan också kallas ett smart hus.
Innanför dörren sitter paneler med knappar som ”välkommen” och ”hejdå”. Med ett knapptryck tänds lampor i fönster, hall och öppna ytor när man kommer hem. Med ”hejdå-knappen” släcker man all belysning och kan även stänga strömmen till kaffebryggare och spis.

– Det är jättesmidigt. Jag kan styra allt från
mobilen när jag ligger i soffan, säger Maria.

Även golvvärmen kan styras med en app i telefonen liksom med de paneler som sitter i varje rum.
Johan är nöjd med jobbet i villan som han säger är ett av de bästa och roligaste han gjort.
– Det är fantastiskt att få vara med från början i ett nytt hus. Det ger andra möjligheter än när man renoverar. Här har vi koncentrerat ljuset där man jobbar, exempelvis framför garderober och över köksbänken, säger Johan, som är allra mest nöjd när kunderna är riktigt glada.
– Det är ju sådant som lyfter en lite extra och gör att det blir roligt att gå till jobbet, säger han.

Husets hjärta. Johan Ullbrand visar husets hjärta – när det gäller elstyrningen.

Text & Foto: Lars Larsson