Katarina flyttar till egen lokal

Nordins juristbyrå i Karlskoga har flyttat in i egna lokaler. Det är inte någon längre flytt, från ena sidan av Centralplan till den andra. Tidigare fanns Katarina Nordin hos Familjens Jurist.
För ett och ett halvt år sedan öppnade hon eget och i de gamla lokalerna men nu har hon satsat på helt nytt.

Katarina har varit verksam som jurist i drygt trettio år varav sjutton år hos Fonus och Familjens Jurist i Karlskoga. Familjens Jurists kontor i Karlskoga lades dock ner i slutet av 2017. I det läget bestämde sig Katarina för att starta en egen juristbyrå eftersom hon såg att det fanns ett stort behov av hjälp med familjerättsliga frågor i Karlskoga. Från den 1 mars förra året drev hon sin rörelse i de gamla lokalerna på Värmlandsvägen 2 där Familjens Jurist höll till. För en tid sedan gick hyresavtalet ut och Katarina hittade nya lokaler bara ett stenkast från de gamla på Kungsvägen 33 i Chess gamla lokaler.
Under tiden hon satt kvar i de gamla lokalerna samarbetade hon med begravningsbyrån Fonus och Familjens Jurist med bland annat bouppteckningar och andra juridiska frågor. Nu har den kopplingen upphört i och med flytten.
– Det betyder att jag är helt fri att samarbeta med vem jag vill. Nu är jag helt min egen vilket öppnar helt nya möjligheter och jag kan samarbeta med vilka begravningsbyråer jag vill, säger Katarina.

Hon har koncentrerat sin verksamhet på familjerätt. Det betyder bland annat att hon får många uppdrag med att göra bouppteckningar, arvskiften boutredningar och andra ärenden som rör dödsbon. Familjerätten innebär också uppgifter med bodelningar, samboavtal och andra avtal som berör människor som bor ihop eller som kanske skiljer sig.
Hon pekar på att det är viktigt att tänka igenom vilka handlingar som finns och som rör ens privatliv. De som är sammanboende behöver ofta skriva avtal som reglerar förhållandet. Vad ska hända med lägenheten om förhållandet spricker och vad händer med alla andra saker som man samlat på sig.
Två dokument som Katarina tycker är speciellt viktiga att överväga är att skriva är testamente och framtidsfullmakt. Testamentet reglerar vad som händer vid en persons frånfälle medan framtidsfullmakten träder in på ett tidigare stadium. Fullmakten reglerar vem som ska sköta en persons ekonomi om denne blir oförmögen att sköta den saken själv. Det kan röra sig om en olycka som gör att en person blir beroende av stöd eller att man blir dement och så sakteliga blir beroende av andras hjälp. Ofta tillsätts en god man, men för att slippa att släppa in okända personer i ens liv ger en framtidsfullmakt möjligheten att själv välja en person som man känner till och litar på.
Katarina tycker det personliga mötet är viktigt. Visst kan man få hjälp via nätet och telefon men vid det personliga mötet är det lättare att diskutera igenom en persons situation och ge en mer komplett juridisk konsultation.
Katarinas kontor ligger i centrala Karlskoga men verksamheten riktar sig även mot Degerfors- och Kristinehamnsområdet. Det är viktigt att få professionell hjälp lokalt och de som har svårt att ta sig in till Karlskoga kan få hjälp genom att Katarina åker ut till klienterna och hjälper dem på plats.

Text Björn Hallin
Foto Marita Olén Widenberg