Mycket färg och mönster i butikerna i höst

I östra Värmland finns det många fina små butiker för den inredningsintresserade. Mnytt hälsar på i Karlskoga hos Ann-Mari Selldén som driver butiken Amis Nya Rum centralt belägen i staden.

I butikens sortiment finns tyger av alla slag, garner, mattor, porslin och tillbehör – en härlig mix av färger och kvaliteter.
Ann-Mari har lång erfarenhet av sömnad och av att driva butik i heminredningsbranschen. Det började med butiken Grönfeltsgården nere vid Möckelns strandområde 2010. För tre år sedan öppnade hon i de nuvarande lokalerna och butiken fick namnet Amis Nya Rum.
– För mig är god service det viktigaste, säger Ann-Mari. Hos mig står kunden i centrum och jag vill att varje kund ska känna sig nöjd med sitt köp.

Hantverk är något som också står i fokus. Sytt har Ann-Mari gjort sedan hon var en liten flicka och sydde kläder åt sina dockor. Nu syr hon gardiner, kuddar och dukar åt sina kunder. Hon klär även om stolsdynor.
– Jag hjälper gärna till och fixar med att sätta upp gardinstänger hemma hos mina kunder om det behövs, mäter så det blir perfekt anpassat och tar med färgprover så kunden får se hur det ser ut i just deras hem, säger Ann-Mari. Jag tänker långsiktigt i relationen till kunderna och månar om att finna helhetslösningar, fortsätter hon.

Jag frågar om trender och vad vi kommer att se i butikerna i höst?

– Mycket färg, mönster och mycket textil, till och med flera gardiner i samma fönster, säger Ann-Mari.
– Att hänga gardinerna från taket istället för ovanför fönstret gör att det får rummet att se både större och högre ut, tipsar också Ann-Mari om. Gardiner gör hemmet mer ombonat och mysigt, dämpar ljud och är en snygg inredningsdetalj. Se bara till att välja rätt gardin för just ditt fönster och hem.
– I vardagsrummet tycker jag att man ska satsa på gardiner och mattor av högre kvalitet, där byter man kanske inte lika ofta som exempelvis i köket.

När det gäller material är sammet fortfarande helt rätt, det ger en lyxig, varm och ombonad känsla.
Nytt i butiken är garner av återvunnet material som petflaskor blandat med bomull och alpackaull, knappar av återvunnen plast. Miljötänket finns med i inköpen och det är något som verkligen ligger i tiden.

Text: Marie Thuresson.
Foto: Wilda Widmark