Naturmaterial och inspiration från våra skogar

Kommer ni ihåg tidigare års trender med flamingos, ananas i alla dess former och mycket apor. Nu ska det vara figuriner, djur och fantasifulla skulpturer i det lilla formatet. På årets Formexmässa är det tillbaka till naturen som gäller med snäckor, växter och olika djur med gyllene och runda detaljer men även räfflade glasytor och sköna linjer från vågor i vatten.

Färgerna är naturnära med jordiga kulörer men det finns också mer färgrika inredningsdetaljer som går åt kalla, blå toner med inslag av koboltblått eller trendkulörer i varma toner med nyanser av guld, lite rost och aprikos.
Inte helt oväntat är naturmaterial i hög grad aktuellt. Här finns trä, rotting, linne och sten. Materialet går igen i allt från lampor till möbler.
Mest lyser jute och rotting och mycket handlar om att det som vi kan plocka i och ur skogen går igen i möbler och olika inredningsdetaljer. Här finns också mycket av ull, keramik, ljusa nordiska träslag och linne, bland annat från värmländska Klässbols Linneväveri.
Tanken är att lite råare ytor ska ta oss tillbaka till naturen.
1970-talets design går igen liksom 1930-talets art deco-vurm. Manchester kommer i ropet vilket för tankarna till äldre tiders lärarkår.
Det som anses som lite lyxigt visar sig nu i värden som harmoni och kvalitet. Borta är slit och släng vilket går hand i hand med hållbarhetstänket.

It matters handlar om material och föremål, helt nya, återbrukade eller tidigare använda, men bortglömda.
Ta dig tid att njuta och uppskatta även de mest vardagliga föremål och låt dem bli trogna följeslagare.

Eclectic Scene I temat Eclectic Scene skapar set designers scenografier fyllda av kontraster och motsatser med material och mönster lånade från olika tidsepoker. Redan existerande produkter lyfts fram, för varför skapa något helt nytt om den perfekta produkten redan finns?

Now Age utforskar den nya materialismen, spirituella upplevelser och nyandlighet i kombination med ursprungliga metoder och hantverk. Det handlar om att lyfta fram det genuina och unika i befintliga och nya föremål.

Text Björn Hallin.