Björn Albinson och Anders Nilsson röjer och fyller på prylar inför återinvigningen den 12 oktober kl 13-15.

Spruthuset återinvigs 12 oktober

Värmlands Brandmuseum i Storfors för en något tynande tillvaro.
Det vill två entusiaster bakom muséet gärna råda bot på.
Lördag den 12 oktober blir det återinvigning med familjevänligt program.

Under de senaste två åren har Värmlands brandmuseum, som ligger i Spruthuset vid branddammen, bara varit öppet för grupper. Flera försök har gjorts för att skapa intresse med hjälp av studiecirklar och träffar, men förutom en handfull entusiaster som bor på annan ort, har intresset varit svagt.
Nu vill ordförande Björn Albinson och Anders Nilsson, tidigare förbundschef i Bergslagens Räddningstjänst skapa mer aktivitet i museet.
Lördag den 12 oktober arrangerar man en återinvigning klockan 13-15 tillsammans med Räddningstjänsten som kan visa hur det är att vara deltidsbrandman i Storfors. Dagen kommer att bjuda på loppis på överblivna föremål, tävlingar med mera.
I muséet finns numera en nyrenoverad stegbil av modell Ford F600 som rullat i Arvika fram till 1979.

– Den har en maskinstege på 24 meter, berättar Björn Albinsson.
De båda arrangörerna betonar att det finns mycket att se för den som är intresserad av brandhistoria. Alla samlingar kommer att sorteras under elva teman och på så sätt vill man erbjuda bättre överblick.
För de yngre finns kläder att prova och även en brandbil att provsitta.
Vissa saker har plockats bort ur byggnaden, men å andra sidan skulle man gärna vilja få tag på ett lagom slitet skrivbord från 20-30-talet, helst med tillhörande kontorsstol. Där ska brandtelegrafen placeras.
För framtiden hoppas föreningen att det skulle kunna skapas en grupp Storforsare som vill vara med och utforma en plan för hur muséet skulle kunna användas.

Text & foto: Eva Wiklund