Bredbandssamordnare Jan Svärd och Katarina Östling från IP Only ser fram emot byggstarten i Storfors. Fiberbygget startar i sydöstra Storfors (område C) där 170 hushåll har möjlighet att bli anslutna.

Fiberbygget i sydöstra Storfors drar igång

Inom kort drar fiberbygget i området Storfors sydost igång.
Målet är att hushållen ska ha fiber indraget senast under våren 2020.

– Anslutningsgraden har varit relativt hög med 136 hushåll, men det finns fortfarande ett 30-tal hushåll som skulle kunna få anslutning, säger bredbandssamordnare Jan Svärd.
Just nu erbjuds anslutning till kampanjpriset 19 900 kronor, en summa som man kan dela upp på flera betalningar.
– Den som inte bokar nu utan vill ansluta sig i efterhand får ett högre pris. Just nu ligger kostnaden för efteranslutning på 34 900 kronor, säger Jan Svärd, som tillträdde som bredbandssamordnare i början av året för Storfors, Kristinehamn och Filipstad.
Han har en bakgrund som IT-konsult för utvecklingsprojekt på Eriksson och Tieto.

– Det känns roligt att få vara med i den här viktiga resan, säger han.
I centrala delarna av Storfors pågår fiberutbyggnaden till särskilda boendet Sjögläntan och till Norra Industriområdet. Ytterligare två områden kring Bjurbäcken, Lungsund och Hytte kommer att anslutas under 2020 och 2021.
– Det tar tid att få alla markavtal i ordning, men vi räknar med att område Väst A och Väst B ska påbörjas 2020, säger Jan Svärd.
I område A har 138 hushåll tackat ja medan 38 har tackat nej. I område B har 158 tackat ja medan 36 har tackat nej.
På de flesta ställen förbereds nu för fiberindragning även om man tackar nej, så att en senare ägare ska ha möjlighet till anslutning även om det då blir dyrare.
Inom kort kommer hushåll i område Storfors sydost att få kallelse till ett informationsmöte som hålls i mitten av oktober.


Text & foto: Eva Wiklund