Lotta Lloyd Gregard driver pensionat och camping tillsammans med maken Michael.

Succésommar med dubbla antalet gästnätter i Lungsund

Trots att förra sommaren bjöd på högtryck på mer än ett sätt har Pensionat Lungsund slagit rekord i sommar.
– Vi har mer än fördubblat antalet gästnätter jämfört med förra året, säger Lotta Lloyd Gregard, som driver pensionat och camping tillsammans med maken Michael.
Med över 2000 gästnätter på två månader har de båda haft bråda tider tillsammans med personalen.

Från gästerna på camping, hotell, restaurang och café/bar har makarna fått nästan enbart positiv respons.
– Folk tycker att det här är en pärla och vi är positivt överraskade av gensvaret, säger hon.
Och recensionerna via bokningssystemet booking.com talar sitt tydliga språk. Hotellet har fått 8,9 i betyg på en tiogradig skala.

Vid Lungsundsbryggan, som förra helgen var så full att båtar fick ligga utanför varandra, har Thommie Backelin med sonen Pontus lagt båten jämsides med familjen Skog bestående av Daniel, Lucia och Leon.
– Det är både fint och praktiskt här. Jättekul att båtfolket börjar hitta tillbaka, säger Thommie, medan han rullar ihop den långa sladden som han använt för att få el.
Thommie tillbringar så mycket tid som möjligt på sjön och det han uppskattar allra mest är tystnaden och lugnet.
– Det finns många platser med vindskydd eller små vikar där man kan vara ensam. Vill man ha lite mer folk omkring sig eller nära till service så är det perfekt att lägga till på ett sånt här ställe, säger han.

För Daniel och Lucia Skog är Björkborn i Karlskoga hemmahamn och efter fem dagar på Bergslagskanalen har de tagit sig som längst upp till Bjurbäckens slussar.
– Det är jättefint och väldigt turistvänligt. På många ställen kan man paddla kanot eller göra andra aktiviteter. Vi som inte är från Storfors uppskattar också att det finns information för turister här. Igår tog jag en löpartur på fina Järnsjöleden, säger Lucia.

På Lungsunds camping har beläggningen också varit hög under sommaren. Dels på grund av 20-talet säsongscampare, men också för att semesterfirare i husvagnar och husbilar hittat hit.
– Många väljer att stanna en natt här på väg från Skåne till fjällen, det finns inte så många ställen mellan Kristinehamn och Mora som svara i telefon på kvällen har vi märkt, säger Lotta Lloyd Gregard, som under sommaren bor i ett annex intill hotellanläggningen.

Sedan det blev känt att restaurangen fått fullständiga rättigheter har strömmen av besökare ökat ytterligare.
– Vi har haft öppet till klockan 20.00 på vardagar och till 22.00 på helgerna. Nästa vecka återgår vi till vanliga tider på vardagarna med öppet till klockan 18.00, men vi fortsätter att hålla öppet längre på fredagar och lördagar, säger hon.

Karlstadsborna Wollmar Adolphson och Gun-Britt Grönstedt är säsongscampare i Lungsund sedan några år tillbaka.
– Vi stortrivs här och sedan Lotta tog över campingen har det blivit kanonbra. Det är lugnt, fridfullt och suverän service, säger Wollmar, som gillar campingens familjära stämning.
– Man lär ju känna sina grannar en hel del när man bor så här, och även om det har varit mycket folk vissa perioder så blir det aldrig stökigt, säger han.

Lotta är mer än nöjd med sommarsäsongen och säger att både catering, restaurang och gästnätter har ökat stort. Antalet hotellövernattningar var över 1300 under juni och juli medan antalet campingnätter ligger på över 700 förutom säsongscamparna. Under hösten ser hon bland annat fram emot bröllop, konferenser och en husbilsträff. Sista lördagen i varje månad blir det också pubafton med öppet till 01.00.
– Det kommer att bli väldigt varierat innehåll på pubkvällarna så man får hålla utkik efter program på vår facebooksida, säger hon.

Text & foto: Eva Wiklund