Oxhälja marknad 6-8 september!

Oxhälja – både störst och äldst

Oxhälja i Filipstad är en av landets största och äldsta marknader. Namnet dök upp redan på 1600-talet och historiken för marknaden räknas från 1611 då staden Filipstad fick sina stadsprivilegier.
Men marknaden är egentligen betydligt äldre än så. Redan ett par hundra år tidigare hölls en kreatursmarknad på Brattforsheden som i slutet av 1400-talet flyttades till området kring Kalhyttan vid Färnsjön. Marknaden flyttades senare till Hötorget inne i Filipstad och efter det har marknaden växt till vad den är idag.
Fram till 1971 hölls marknaden på en onsdag men senare bestämdes marknadsdagarna till första helgen i september och själva marknadsdagen hålls på en lördag. I år arrangeras marknaden 6-8 september. Oxhälja drivs idag av mellan 29 ideella föreningar och varje år arbetar ett stort antal föreningsmedlemmar som gör mellan 500 till 600 arbetspass på marknaden.
Marknadsplatsen sträcker sig från Bussplan upp till Skogsryd. Ungefär halvvägs ligger det välbesökta mat- och serveringstältet vid Pumphusparkeringen.
Förutom de 1000 marknadsplatserna finns två stora nöjesfält, ett i vardera änden av det stora marknadsområdet. Runt 100 000 besökare brukar komma till marknaden.

Text Björn Hallin. Foto Sirpa Tanskanen