Alice Nordin

I auktionsvärlden är Alice Nordin framförallt känd för sina lampor och skulpturer. Under sin levnadstid ansågs hon vara en av Sveriges mest framstående kvinnliga konstnärer, och idag finns många samlare av objekt som formgivits av henne. Sådana föremål som är signerade eller tillskrivna Alice Nordin kan på auktion klubbas för relativt höga belopp.

Som uppväxt i en borgarfamilj i Stockholm under 1800-talets senare del fick Alice Nordin möjlighet att utbilda sig, och hon valde tidigt den konstnärliga banan. Hon inspirerades av sin far som var möbelsnickare och påverkades av barndomshemmets kreativa, hantverksmässiga miljö. Efter studierna i Sverige sökte hon sig ut i Europa där hon reste runt till olika platser såsom Pris och Rom, var hon bland annat vidareutbildade sig.
Omkring sekelskiftet präglades de konstnärliga uttrycken på kontinenten av jugendstilen. Alice tog dessa till sig. Hennes tidiga verk speglar stilepokens förkärlek för gracila kvinnokroppar och slingrande växtmotiv. Men hennes konst är inte enbart estetiskt tilltalande. Hon skildrade också genom olika exempel ett kvinnligt perspektiv på tillvaron, inte minst kärleksrelationen till mannen, och flera skulpturer har en koppling till av henne egenupplevda situationer i olika förhållanden.
Alice Nordin förändrade stiluttrycket i sin konst i och med 1920-talet och den antog modernismens mer strama drag. Under sin karriär formgav hon skulpturer för olika material som marmor, brons, keramik och gips. Det välkända Herman Bergmans konstgjuteri anlitades 1906 – 1933 för att framställa hennes bronser och under 1910-talet arbetade hon tillsammans med Gustavsbergs porslinsfabrik vilket resulterade i ett antal parian-figuriner. Jugendlamporna är ett resultat av Nordins samarbete med Böhlmarks lampfabrik under tidiga 1900-talet.

av Anna Englöf