Pinocchio spelas som sommarteater i Kristinehamn

Lekaresällskapets sommarteater är ett populärt inslag i Kristinehamn. I år blev det sagoklassikern Pinocchio som sätts upp.

Huvudrollen som Pinocchio görs av sällskapets barnskådespelare Lina Boqvist. För hennes del är det den fjärde sommarteatern som hon medverkar i. Charlotte Svärd står för regi och scenografi och hon spelar även skurken James.
Öivind Åsberg producerar och är superskurken Stromboli. Pinocchios pappa Gepetto görs av John Persson.
Sagan om Pinocchio är känd av de flesta.
Gepetto är stadens dockmakare och smider på en docka av pinjeträd som han döper till Pinocchio. En magisk natt kommer en fe och förvandlar Pinocchio till en levande docka utan trådar. Om Pinocchio visar sig modig och ärlig kommer han förbli en verklig pojke. Men, hoppsan, om han ljuger så växer näsan på honom. Han ställs inför prövningar när han en dag möter den hemska cirkusdirektören Stromboli, som vill göra honom till en stor sensation.
Berättelsen skrevs av Carlo Collodi och publicerades 1881–83 som Le avventure di Pinocchio, i svensk översättning som Pinocchios äventyr. Trädockan som vill bli människa har blivit världens sannolikt mest spridda litterära docka. Boken har översatts till mer än 200 språk. För de allra flesta är det Disneys version som man känner till. 


av Björn Hallin