Den som vill se riddare i aktion får sitt lystmäte fyllt under Riddarveckan. Foto: Hova Riddarvecka

Riddarveckan 30-årsjubilerar i Hova

St Nicolai Riddare återkommer även i år till riddarveckan i Hova som arrangeras 7 till 15 juli. Riddarföreningen har blivit ett uppskattat inslag under årens lopp. I år är det extra festligt när Hova Riddarvecka firar 30-årsjublileum.

St Nicolai Riddare är en av Sveriges mest meriterade riddarföreningar och har varit verksamma sedan 1992. Medlemmarna har uppnått flera medaljplaceringar på riksnivå. I år samarbetar riddarföreningen med gycklargruppen Pest & Kolera.
Under riddarveckan går Hovaborna man ur huse, klär sig i medeltidskläder och inbjuder alla att delta i festen. Varje kväll startar med en riddarkortege från Hova torg till tornerspelsplatsen där riddarna sedan drabbar samman med frustande hästar i ett historiskt skådespel. Gycklare och eldslukare förgyller kvällen med massor av upptåg.
Barnen har ett eget riddarland. Här kan de tumla runt i riddarborgen, tillverka egna medeltidssaker med mera. Under dagens lopp besöker riddare, teatergrupper och gycklare Riddarlandet, till stor glädje för alla små prinsar och prinsessor. Något de yngre besökarna inte bör missa är sagovandringen ”I gycklarnas fotspår”.
För de som vill äta serverar Ladulås Lada Jungfru Magdalenas kryddiga. Galne Galten grillas över kolgrillen och serveras med hemlig sallad och kryddade Alströmare.
En av medeltidsdagarna spelar gruppen Jordbrand traditionell folk- och medeltidsmusik som mixas hänsynslöst med rock och punk. Det blir också en livenight med Daniel Sellén pop- och rockkonsert plus partydisco. I slutet av veckan bjuder sedan gruppen Remind på de bästa 80-talshitsen.
Hela veckan avslutas slutligen med tapto av Hova stadsvakt.

av Björn Hallin