Bjurbäckens slussar.

Kustkänsla och slussar i Storfors

Vart åker man för att hitta kustkänsla i Storfors?
Valmöjligheterna är många längs de 500 kilometrarna strandlinje i Storfors. Trakterna kring Bjurbäckens slussar och Lungsund är alltid ett säkert kort.

På Pensionat Lungsund har Lotta och Michael Lloyd Gregard lyckats skapa ett välbesökt sommarparadis på bara ett år.
– Vårt första år som arrendatorer har varit som en berg- och dalbana, men samtidigt har det varit galet roligt, säger Lotta.
Förra året drev hon även caféet i Bjurbäcken, men den här säsongen fokuserar hon helt på Lungsund där makarna driver camping, pensionat, äventyrsgolf samt café och restaurang med öppet varje dag mellan klockan 11 och 18. Fina kvällar kan det också hända att man har öppet längre. Här kan man alltid hugga in på en stor räkmacka eller andra rätter från menyn i skuggan av segeldukstaket på altanen. Inomhus finns också gott om sittplatser i både café och restaurang.

Ett stenkast nedanför ligger badplatsen där det även finns en gästbrygga. Där väntar både båt och kanot som kan hyras – kanske för att ta sig till den populära bastuflotten som kan bokas via internet.
Förra sommaren blev melodikrysset med tillhörande frukostbuffé en riktig succé, därför fortsätter Lotta att hålla öppet varje lördag efter midsommar med både frukost och krysslappar.
Många gäster landar i Lungsund för en natt på väg genom Sverige, men en del stannar längre.

– Det som lockar är framför allt vandringslederna och naturen. Många turister har också en anknytning till trakten, säger Lotta som är mer än nöjd med första året.
– Vi jobbar verkligen hårt för att förverkliga vår dröm och för att ge våra gäster en riktig kustsommar, säger hon.
Den som gillar att vandra kan med fördel ta en tur längs nybyggda Järnsjöleden som löper över unika Lungälvsmossen upp till Bjurbäckens slusscafé. Under högsäsongen brukar det vara hårt tryck och förra sommaren kunde det bli långa väntetider eftersom över 15 000 besökare hittade hit. I år är det Pia och Mathias Pullola som driver caféet tillsammans med familjen.

Pia och Mathias Pullola vid Bjurbäckens slusscafé.

– Vi kommer att ha en lite enklare meny för att minska väntetiderna, säger Mathias.
På menyn finns makarnas räkmacka men också andra smörgåsar och baguetter med tonfiskröra eller kyckling och curry. Någon sallad ska man också kunna få liksom våfflor, fikabröd och Slusscaféets lyxglass.
Redan under maj parkerade många husbilar här nattetid och gästerna var lyriska över miljön och nyfikna på de nya arrendatorerna.
– Vi är själva helt lyriska över hur vackert det är här. Helst skulle jag vilja bo kvar när arbetsdagen är slut, säger Mathias, som bor med familjen i Brattforshyttan.

Caféet har öppet klockan 11-18 varje dag och under juli slussar man klockan 13.00 dagligen, med chans för både barn och vuxna att få åka med i slussvakternas båt.
Under sommaren kan det bli loppis på den stora gräsplanen vid ett eller flera tillfällen. Makarna har också köpt in spel som kan användas på gräsytorna och en helt ny trampbåt som passar perfekt för en tur på kanalen.
– En hel familj får plats och det går jättebra att få med en fikakorg och fika vid Källsfallet tre kilometer bort. Där finns en fin rastplats med bord och stolar och man kan även ta sig ner i vattnet för ett dopp i sjön Aspen, säger Pia.

av Eva Wiklund