Nostalgiutställning – en brygga mellan gammal och ung

På vinden till en av de gamla arbetarbostäderna på Kulturcentrum Berget i Degerfors finns en unik kulturskatt, Nostalgivinden, som nu görs tillgänglig för alla.

Samlingen är mycket omfattande samt levande då nya föremål hela tiden kommer till. Där finns möbler, kläder, textilier, hemutrustningar, mattor, tidningar och böcker mm. Den permanenta platsen för utställningen nås dock bara genom en vindstrappa.
För att öka tillgängligheten för alla till Nostalgiutställningen flyttas nu delar av den ned till samlingslokalen Veboa från 10 juni – 18 augusti.
Man har byggt en utställning med olika teman som har sin tonvikt på 50 och 60-talen. I tidsresan erbjuds besök i t ex folkpark, hattaffär, manufakturaffär, vardagsrum. Man kan titta in i ett tidstypiskt skök samt även besöka ett tonårsrum där lösningen är en skåpsäng för trångbodda.
I en avdelning visas även en samling med gamla leksaker från samma tidsepok.

Ett besök här ger en upplevelse som kan delas och skapa bryggor mellan generationer.
De äldre besökarna kan här berätta och visa för sina yngre medföljare om hur man levde förr i tiden. Äldre personer stimuleras att minnas och berätta samt erbjuds en glädjefull upplevelse.
Bland utställningsföremålen kan alla besökare säkerligen hitta föremål av särskilt intresse – oavsett ålder och bakgrund.
Kulturcentrum Berget i Degerfors är en unik mötesplats. Här möts svenska traditioner, det svenska brukssamhället, bergslagens industri och jordbruk med modernt företagande och konstnärskap. Även forntiden gör sig påmind genom närheten med naturreservatet Sveafallen.

Det sjuder av liv i de moderna verksamheterna som bedrivs i den gamla miljön. Här hittar du svenskt hantverk, syateljéer, kursverksamhet, handelsbod, nostalgivind, museer, antikbodar och loppisar mm.
Här finns något för alla. För barnen finns lekplats, Tipi indiantält med grillplats, men även djurhagar med olika smådjur. I Lilla Svingelskogen får barnen kontakt med en spännande fantasivärld.
I caféet serveras hemgjorda läckerheter med smak som ytterligare förgylls av miljön med trädgården, bland de gamla rödfärgade arbetarbostäderna från 1800-talet.
På utomhusscenen bjuds varje torsdagskväll på underhållning. Det är ett varierat utbud med bland annat Sten & Stanley, Hasse Andersson och Monica Forsberg, 50-tal Rock´n´roll med Andreas Jonsson & The Pink Caddilac Band, Countrykväll med Meadow Creek och Värmlandspojkarna.


Text & foto: Marita Olén Widenberg