Open Art 2019. Fotograf: Magnus Westerborn

Fokus på Norden vid Open Art i Örebro

Ett 60-tal konstnärer som representerar nitton olika nationaliteter deltar i Open Art i Örebro.
Tillsammans ställer de ut ett 80-tal konstverk i Örebro centrum.

En central plats för Open Art blir Järntorget. Hit kan besökarna gå för att få information om arrangemanget och här kommer också guidningar för vuxna att starta. Konstvandringar för barnfamiljer startar vid Örebro konsthall. På Järntorget genomförs också en rad olika programpunkter liksom en skaparverkstad för alla åldrar.
För att få ut mer av konstupplevelsen har man skapat en app där det finns information om öppettider och guidade turer. Det går också via appen att navigera sig runt bland konstnärer och de olika konstverken.

Vid Open Art 2011 väckte en gigantisk kanin på Stortorget i Örebro
uppmärksamhet långt utanför länsgränsen.

Open Art har i årets upplaga valt att vända blicken mot de nordiska länderna. Bland de deltagande konstnärerna finns Egill Saebjörnsson från Island, en multidiciplinär konstnär som är verksam i Berlin och Reykjavik. Han arbetar ofta i installationer som inehåller måleri, skulptur och ny teknologi där han bygger en egen värld av figurer och fysiska lagar. Han representerade Island i Venedig biennal 2017.
En annan konstnär som kommer till Örebro är Heji Shin från Korea. Hon är verksam i New York och Berlin och hon arbetar med fotografi. Elsa Tomkowiak är en fransk konstnär som arbetar med färgstarka, ofta storskaliga installationer.
Open Art invigdes den 8 juni och pågår under tolv sommarveckor fram till 1 september.

av Björn Hallin