190615 Karlskoga / Foto Christer Höglund / Demonstration mot nedläggning av BB i Karlskoga.

Frågor som enar…

Jag hade tänk att skriva om något annat, att överlåta den här typen av åsikt till dom som faktiskt är insatta i sakfrågan, förstår hur komplext allting är runt omkring ett sådant här beslut, men det känns som om det är fullständigt omöjligt att skriva en text idag, denna måndag utan att lyfta BB-frågan.

Samtidigt har många texter redan avhandlat själva kärnfrågan och även konsekvenserna av ett bestående beslut, så jag lägger mig lite bakom och reflekterar över att gamla ordspråk faktiskt lever kvar av en anledning. Som till exempel ”Inget ont som inte har något gott med sig”?!

För få saker har väl enat medborgare, näringsliv och lokalpolitiker på ett så fantastiskt sätt som just BB frågan?
Även människor från andra kommuner har engagerat sig och stöttar oss.
Vi ser några exempel i retoriken på att skulden ska läggas på någon annan, som vanligt handlar det om att skina lite extra, i tron om att ska plocka enkla politiska poäng genom att peka finger, men jag måste få tycka att vi har varit ganska befriade från det, i just den här frågan.

Vi har sett människor som engagerat sig till det yttersta, skrivit insändare, debattartiklar och startat facebook-grupper. Tryckt skyltar, pins, affischer, klistermärken med mera, helt utan ekonomisk vinning, utan enkom av brinnande engagemang! Många har bidragit med det dom kan och vi har alla enats i det som vi anser vara bäst för vår stad. Vi har tillsammans marscherat i tusentals på stadens gator, för att vi vill att beslutsfattarna ska få veta, för att vi fortfarande tror på att det finns någon som lyssnar? Att det vi vill, är genomförbart och att vi gemensamt kan få till en förändring.
Det mina vänner tar jag med mig ur det här, oavsett utfall.

Det vi ser här och nu, är något som jag tror man bör ta på största allvar. Att folket på riktigt står upp och ställer krav på vad man faktisk vill ha för leverans på produkten man köper.
För i slutändan är det väl där vi landar?
– Vad får jag för pengarna?

190615 Karlskoga / Foto Christer Höglund / Demonstration mot nedläggning av BB i Karlskoga

Om politiker och tjänstemän i styrande befattning totalt ignorerar väljarnas önskemål genom att gömma sig bakom olika utredningar, trix och fix bakom kulisserna är snart förtroendekapitalet helt förbrukat och man kan än en gång klia sig i huvudet och fundera på lågt valdeltagande.
Är det så, att det på riktigt är omöjligt att bedriva en viss verksamhet på grund av omständigheter, så ska fakta upp på bordet som påvisar att beslutet är korrekt och bortom alla rimlig tvivel.
Gärna med tillägget att man faktiskt gjort allt som står i sin makt för att förhindra en negativ utgång.

Det är lätt att tro att det i mångt och mycket handlar om pengar.
Budget, effektiviseringar, besparingar som inom all verksamhet, men Landstinget och den allmänna sjukvården är inte ett privat företag.
Om vi som land vill hävda att HELA SVERIGE ska få leva så är det dags att visa det, då kan vi inte fortsätta att centralisera alla offentliga servicepunkter, utan snarare tvärtom.
Visa att vi tror på våra ord och verkligen satsa på etableringar utanför regionsstäderna.

saxin

Att det finns personer som nämner medborgarnas/skattebetalarnas krav/önskan om en fortsatt leverans av god lokal sjukvård som faktaresistens bemödar jag mig inte ens att kommentera.
Jag är i alla fall positiv och tror att vi kommer se ett positivt slut i den här frågan.
Tack för att ni tog er tid och jag passar på att önska er en Glad Sommar!

Henrik Lindstedt, Verksamhetsledare
MöckelnFöretagen, Karlskoga.
Åsikterna är personliga.