Eila Svensson och pappa Henrik Ryberg Svensson provsitter brandbil.

Stort gensvar när Räddningstjänsten bjöd in till Öppet Hus i Storfors

När Räddningstjänsten i Storfors bjöd in till Öppet Hus under krisberedskapsveckan blev gensvaret riktigt stort.
– Jätteroligt att så många ville komma, säger stationschef Per-Erik Andersson, som kunde glädja sig åt ett par hundra besökare som fick tävla i brandslangssprutning, provsitta brandbilar och testa rullbandet i full mundering.

Räddningstjänstens största behov är att få in fler deltidsbrandmän och på senaste tiden har man fått in fyra nya i Storfors. Behovet är ytterligare några som kan ha jour under dagtid – det vill säga; de måste jobba på orten och ha en arbetsgivare som är positiv till att de kan rycka ut när larmet går.
I den yngre generationen tycks återväxten vara god även om det dröjer ganska många år. Både Albin Westling, som testar förarstolen i brandbilen med stort allvar, och Gottfrid Nilsson som med både snabbhet och pricksäkerhet spolar bort hjälmar i pricksprutningstestet, ser fram emot en karriär i kåren. Eila Svensson, som är på besök med pappa Henrik Ryberg Svensson, har dock siktet inställt på helt andra karriärer.

– Det här är kul, säger hon och klättrar upp på en av brandbilarna, men jag vill bli hårfrisör eller gymnast.
Inne i brandstationen passar några på att göra ett rullbandstest med full brandmannautstyrsel och lufttuber på ryggen. Flera av deltidsbrandmännen finns på plats och många passar på att både prata en stund och hugga in på den varma korven som bjuds.

På plats i brandstationen finns också säkerhetssamordnare Michael Björklund och kommunens POSOM-grupp, som kan rycka ut vid allvarliga händelser.
– Det är nog många som inte riktigt vet vad vi gör, så det känns väldigt roligt att få träffa folk så här, säger Pia Aspvik, som tycker att uppdraget är mycket meningsfullt.
POSOM-gruppen rings in av kommunens krisorganisation eller räddningstjänsten och ska kunna ta hand om sådant som sjukvård och räddningstjänst inte tar hand om. Gruppen stannar kvar till det inte längre är kaos och kan även upprätta ett stödcentrum. POSOM-gruppen har tystnadsplikt.

Säkerhetssamordnare Michael Björklund och kommunens POSOM-grupp.


– Det kan handla om att skapa trygghet, ta hand om anhöriga till skadade, komma med varma filtar eller möjlighet till ett samtal, säger Pia.
Även Röda Korset finns på plats och förutom att berätta om nystarten för Röda Korset i Storfors så bjuder man också in till en kostnadsfri utbildning i första hjälpen. Perfekt för den som inte gått en sådan tidigare och bra även för den som vill repetera.
– Vi hoppas att många tar chansen. Genom en utbildning är man så mycket mer förberedd och ju fler som är utbildade desto fler liv kan räddas, säger Berit Rodéhn.
Utbildningen hålls i Röda Korsets nya lokal i Seniorernas Hus, på Parkgatan 14, och vänder sig till folk i alla åldrar. Kursen hålls onsdag 15 maj klockan 18-20 och man behöver inte föranmäla sig utan bara droppa in. Det är instruktörerna Olivia Mortensen och Rani Thayaparan från Röda Korset som kommer till Storfors för att leda kursen.

Text & foto: Eva Wiklund