Svenska naturen inspirerade

När Hanna Gasanova kom till Sverige som flykting från Azerbajdzjan fascinerades hon av färgerna i den svenska naturen.

Hanna kom till Sverige i januari 2003 från Azerbajdzjan efter att ha flytt kriget i sitt hemland på grund av Sovjet-unionens kollaps.
– Det var naturen i Sverige, som var den största inspirationskällan till att börja måla, berättar Hanna Gasanova med en bakgrund som arkitekt i huvudstaden Baku i Azerbajdzjan.
Just nu är Hanna Gasanova aktuell med tio akrylmålningar på Contemporary Art Museum i Beijing, Kina.
I november ifjol hittade Hanna ett Galleri i Hamburg på nätet, som hon tyckte var mycket intressant. Pashmin Art Gallery driver projekt för att stötta konstnärer i hela världen.
De arbetar på ett mycket professionellt sätt och samarbetar med konst-
gallerier i Beijing och Shanghai i Kina.
Jag chansade och skickade in mina uppgifter och efter en timme hörde kuratorn på Galleriet av sig och ville ha med mina akrylmålningar. Nu kunde han inte bestämma helt på egen hand men efter två veckors spännande väntan fick jag klartecken från en jury att mina målningar kommit med till utställningen i Beijing. En glädjens dag!
28 konstnärer från olika länder blev utvalda till utställningen.
Syftet med utställningen är att påbörja den intellektuella och konstnärliga utbytet mellan olika kulturer och fortsätta att bidra till denna kulturutbyte i framtiden.

Inte bara att ställa ut
Hanna Gasanova lärde sig mycket av detta Projekt. Hon är mycket imponerad av den korrekta och snabba samarbeten med kuratorn från Pashmin Art Gallery som skickade kontrakten och andra administrativa dokumenten i tid och alltid svarade tydligt på hennes frågor. Hela processen tog sju månader och sedan lördag 11 maj och en månad framåt kan Hannas målningar ses på Contemporary Art Museum i Beijing.
Fram till förra året har Hanna Gasanova bott i Karlskoga, numera bor hon i Örebro.
Under sin tid i Karlskoga hade hon sin Ateljé i Bredablick.
– Men jag har fortfarande stark anknytning till Karlskoga då jag arbetar på Karlskoga kommun.
Utställningen i Beijing öppnar nya vägar och stora perspektiv för Hanna Gasanova att kunna dela sin färgglada och dekorativa konst med olika kulturer och konstälskare världen över.

www.pashminart-emerging-artist.com/en/artist/hanna-gasanova.html

av Anders Björklund