David & Lisa för odlingstraditionen vidare

För 100 år sedan flyttade David Hveems farfars far från Norge till Ölme för att starta grönsaksodling. Idag för David och hustrun Lisa arvet vidare med Hveems handelsträdgård.
– Det är otroligt roligt att få jobba åt sig själv och att få se saker växa, säger David.

Säsongen startar i februari och i växthusen drar makarna upp runt 100 000 plantor från sticklingar och frön under en säsong. Här finns mängder av olika sorter och storsäljaren är pelargoner. Mest intensiv är perioden från april till och med midsommar, lite beroende på hur vädret ser ut. 2019 har säsongen startat lugnt, men så snart värmen etablerat sig kommer också kunderna.
– Vi har otroligt många stamkunder som återkommer från år till år. Sedan är det väldigt roligt när nya kunder hittar hit också, säger Lisa, som stortrivs med både kundkontakten och att jobba säsongsvis med ett mål i sikte.
– Under våra lugnare perioder är det roligt att kunna hjälpa varje kund att hitta det optimala. När de sedan kommer tillbaka och berättar hur fint det blev får man extra energi, säger hon.

Handelsträdgården ligger inte långt från Ölme Kyrka och det är väl skyltat.
Under sensommaren, höst och vinter passar man på att underhålla växthus och andra byggnader och hinner dessutom få lite semester.
– Under högsäsongen är det inga åtta-timmarsdagar direkt, skrattar David, som har fullt upp med att plantera, vattna och flytta krukor till olika växtplatser beroende på storlek.
– Vi hanterar varje kruka minst fem gånger och med 100 000 plantor så blir det en del plockande, säger han.

Växtkraft. Rispappersbuske, togs som skott i London för 1,5 år sedan.

Numera satsar Hveems enbart på sommarblommor, kryddväxter samt chili-, paprika- gurk- och tomatplantor. Avdelningen för tomater ståtar med hela 22 olika sorter och här lägger Davids pappa Leif ner lite extra kärlek. Under en period för många år sedan satsade han helt på tomatodling, men projektet blev inte helt lyckat. Att driva upp och sälja sommarblommor blev istället det som fick företaget att bära sig.

Kryddväxter är också populärt och på borden trängs bland annat citronbasilika, fransk dragon och basilika med många andra. Roliga och informativa skyltar har Davids mamma Carin textat.
– Vi upplever att intresset för odling har ökat. Många vill ha egna kryddväxter, tomater och andra grönsaker, säger David, som höjer ett varningens finger för att plantera gurkplantor för tidigt.
– De tål inte kyla alls. Tomater är tåligare, men gurka vill ha minst tio grader dygnet runt.

Han tipsar också om att plantera tomater direkt i en jordsäck. Två plantor per säck är lagom och det gäller att rulla påsen några varv på marken först så att jorden blir lös. Sedan skär man en skåra i plasten, sätter ner plantorna och vattnar.
En av trädgårdens storsäljare är blomstersorten Millions Bells, som med rätt kruka, jord och näringstillförsel kan växa till enorma proportioner en fin sommar. Ett av Hveems signum är de många amplarna där just Million Bells finns i mängder av olika färger.
– Vi säljer runt 1500 amplar varje säsong och de kan bli imponerande stora, berättar David, som också tipsar om att man kan passa på att ta en paus i växthuset.
– Det finns en liten enkel fikahörna där man kan dricka kaffe och äta glass, säger han.

Odlingstips:

• Använd alltid tillräckligt stor kruka
• Köp bra jord, det är värt att lägga på några kronor
• Tillför näring i form av långtidsverkande pellets, eller flytande vid varje vattning.
• Vattna aldrig med kallt vatten utan använd rumstempererat vatten. Plantan och jorden har mycket lättare att ta upp vatten som inte är för kallt.


Text & foto: Lars Larsson