Bröllop – seder och bruk under 1900-talet

Pingst ”hänryckningens tid” var förr om åren den populäraste tiden att hålla bröllop. Därför passar det bra att i samband med säsongsöppningen av Kulturcentrum Berget i Degerfors den 4 – 5 maj visa en utställning med namnet ”Bröllop – seder och bruk under 1900-talet”.

Fram till den 30 maj kan besökarna låta sig hänföras av de vackra vintage brudklänningarna med accessoarer i Veboa, Bergets fina utställningslokal.
Gittan ”Zari” Pettersson har i hela sitt yrkesliv sytt brudklänningar. Hon har även grundat Bröllopspalatset. Efter sin pensionering gick hon en kurs och lärde sig att renovera gamla hattar och började samla på vintage klänningar, hattar och skor mm. Ett stort lager med kläder från Monica Forsberg och Hasse Andersson (Hasses lada) blev grunden till samlingen som nu fyller en hel vind.

Gittan är en passionerad samlare och många vänliga människor skänker ofta sina äldre kläder och saker som samlas på Nostalgivinden på Berget. Numera finns ett helt rum fyllt med bröllopskläder. Det är ju mycket roligare att de gamla dyrgriparna hamnar på museum än att de slängs.
Våren har nu anlänt till Berget och djuren är tillbaka i djurhagarna. Svingelskogen slår upp dörrarna för alla barnen och hela Berget öppnar upp för säsongen. I caféet serveras som vanligt onödigt goda läckerheter och nytt för i år är att man även kan njuta av Klings glass.

Marita Olén Widenberg